Čelnik najmnogoljudnije njemačke pokrajine najizgledniji je budući kancelar

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2020. u 22:00
Nedostatak osobne karizme Armin Laschet kompenzira dokazanim upravljačkim sposobnostima/REUTERS

Zbog centrističkih stavova Laschet bi bio prihvatljiviji Zelenima u sastavljanju buduće vladajuće koalicije, smatraju u stranci.

Armin Laschet, predsjednik vlade savezne pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, iskristalizirao se kao najizgledniji nasljednik kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije CDU.

Kako navodi Reuters pozivajući se na brojne izvore unutar stranke, Laschetu je rejting među članovima CDU-a rapidno narastao u posljednje vrijeme, pa će stranka najvjerojatnije istaknuti njega za kandidata za kancelara na saveznim parlamentarnim izborima iduće godine.

Nastavak smjera

Armin Laschet premijer je najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine, a predstavlja se kao kandidat koji bi nastavio političkim smjerom Angele Merkel. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, Laschet je polako, ali sigurno osigurao podršku većine od 1001 delegata koji će na saboru CDU-a u prosincu glasovati o novom čelniku stranke.

Njegov glavni suparnik za preuzimanje najveće njemačke stranke, Friedrich Merz, i dalje je popularniji među biračima, ali se Laschet nada da će njegove dokazane sposobnosti na upravljačkim pozicijama uz centristička politička uvjerenja kompenzirati nedostatak osobne karizme i katapultirati ga na najvišu dužnost u vodećem europskom gospodarstvu.

Naime, zbog svojih stavova bio bi prihvatljiviji Zelenima u pregovorima o sastavljanju buduće vladajuće koalicije, smatraju u CDU. Inače, ankete sugeriraju da će Zeleni biti najizgledniji partner konzervativcima u idućoj koalicijskoj vladi.

„Lascheta trenutno smatramo najizglednijim pobjednikom internog natjecanja“, izjavio je Reutersu jedan zastupnik CDU-a u Bundestagu koji je želio ostati anoniman. Izvori također otkrivaju kako će novi čelnik stranke biti i kandidat za kancelara na izborima koji će se održati 24. listopada iduće godine.

Porast izgleda Laschet može zahvaliti prošlomjesečnom pobjedom na lokalnim izborima kao i povećanju popularnosti Angele Merkel, ponajviše zbog kompetentnog upravljanja epidemijom koronavirusa i ekonomskom krizom koju je COVID-19 izazvao. Kada je 18. kolovoza posjetila Sjevernu Rajnu Vestfaliju, kancelarka je izjavila da

Laschet ima „alate“ za utrku za kancelarsku poziciju. To je bila najizravnija podrška koju je Merkel dala nekome od kandidata za njezina nasljednika.

Zainteresiran za suradnju

Taj 59-godišnji političar sve više jača i svoj međunarodni ugled. Ove godine već se tri puta susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, bio je u audijenciji kod pape Franje, a posjetio je i izbjeglički kamp u Grčkoj.

Ove je godine otišao i u posjet Izraelu, a susreo se i sa liderima EU-a u Bruxellesu. Kao potomak frankofone zajednice iz Belgije, Laschet je posebno zainteresiran za suradnju s Macronom, s kojim će morati blisko surađivati na europskim pitanjima ako postane kancelar.

Na sigurnosnoj konferenciji u veljači u Münchenu, Laschet se u ime njemačke vlade ispričao zbog prespore reakcije na francuske pozive za reformom EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close