Čelnik Fosuna ‘surađivao s vlastima’

Autor: Tomislav Pili , 14. prosinac 2015. u 21:59
Guo Guangchang/REUTERS

Prvi čovjek kineskog konglomerata iznenada se pojavio u javnosti.

Osnivač kineske kompanije Fosun International, Guo Guangchang, u ponedjeljak se pojavio u javnosti nakon što kompanija od četvrtka nije znala gdje se nalazi tvrdivši da pomaže u istrazi vlasti.

Guo se pojavio na skupštini kompanije odbivši objasniti novinarima gdje je bio i je li stvarno nestao zbog čega je u petak suspendirano trgovanje Fosunovim dionicama. Prema tvrdnjama izvora koji su naziočili skupštini, kada je ušao u dvoranu, Guo je zadobio dugi pljesak okupljenih. Kompanija je u nedjelju objavila kako vlasnik nema status osumnjičenika u istrazi. S druge pak strane, izvršni direktor Liang Xinjun je izjavio kako je Guo "asistirao pravosudnim vlastima u istrazi, ali ne zbog toga jer je kompanija u problemima", prenosi Financial Times.

U Kini se trenutno provodi velika antikorupacijska istraga koja je zahvatila dobar dio financijske zajednice i proširila nervozu među privatnim sektorom. Guo Guangchang slovi za kineskog Warrena Buffeta i 17. je najbogatiji Kinez s imovinom od 7,7 milijardi dolara. U svom poslovanju i primjenjuje Buffettov model koristeći osiguravateljni biznis kao temelj za generiranje svježeg investicijskog kapitala. Fosun je jedna od najagresivnijih kineskih kompanija što se tiče akvizicija inozemnih kompanija, a posebno su aktivni u Europi. Na njihovoj se meti našao francuska turistička kompanija Club Med te udjeli u Cirque du Soleil te britanskoj turističkoj kompaniji Thomas Cook. 

Komentirajte prvi

New Report

Close