Ček na 100.000 dolara čeka misterioznu ženu, na reciklažu predala pravo bogatstvo

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2015. u 10:59
Foto: Thinkstock

Radnici tvrtke za reciklažu pronašli su u jednoj od kutija, ispod bezvrijednih tipkovnica, dijelova računala i žica, računalo Apple 1 iz 1976. godine.

Ček na 100.000 dolara čeka misterioznu ženu koja je tvrtki za reciklažu dala jedno od prvih računala koje je ručno napravio jedan od osnivača Applea, Steve Wozniak. Kako navode inozemni mediji, "gospođa u 60-im godinama" u travnju je u kalifornijsku tvrtku CleanBayArea donijela gomilu krame iz svoje garaže koju je očistila nakon smrti supruga. Međutim, radnici te tvrtke za reciklažu pronašli su u jednoj od kutija, ispod bezvrijednih tipkovnica, dijelova računala i žica, računalo Apple 1 iz 1976. godine. Ta je računala Wozniak dizajnirao i sam sklapao u čuvenoj garaži odakle je potekao Apple. U to vrijeme ta su računala prodavana za 666,66 dolara po komadu. Procjenjuje se da je u svijetu preostalo svega nekoliko desetaka takvih računala.

"Nikada prije nisam vidio nešto slično. Naša prva reakcija je bila da je to lažnjak", izjavio je Victor Gichun, potpredsjednik za marketing CleanBayaArea. Štoviše, kutije su u skladištu stajale nekoliko tjedana jer su smatrali da u njima nema ničega posebno vrijednog. Shvativši kakvu vrijednost imaju u rukama, tvrtka je računalo odlučila prodati na aukciji gdje je postignuta cijena od 200.000 dolara. No, interna je politika tvrtke da u takvim slučajevima podijeli iznos dobiven na aukciji s donatorom opreme. Gichun je odbio medijima otkriti tko je kupac računala, izjavivši samo da se radi o kolekcionaru. Dodao je kako vjeruje da žena koja je donijela računalo živi u okolici.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close