Cambridge se zadužio za 350 milijuna funti

Autor: Tin Bašić , 11. listopad 2012. u 22:00
Cambridge ima 'top' kreditni rejting i imovinu od 2,6 mlrd. funti

Prvi put u 800 godina dugoj povijesti Sveučilište se odlučilo novac potražiti na tržištu kapitala.

Sveučilište u Cambridgeu odlučilo je iskoristiti financijsko tržište kako bi plasiralo obveznice kojima će financirati nove razvojne projekte. Tako je, piše Financial Times, srednjovjekovna institucija prvi put u svojoj 800-godišnjoj povijesti odlučila financirati projekt izdavanjem duga umjesto traženja novca od filantropa.

Najbogatije i drugo najstarije britansko sveučilište iskoristilo je povoljnu situaciju na tržištu i izdalo u srijedu 350 milijuna funti vrijedne obveznice s rokom dospijeća od 40 godina. Tim će novcem Cambridge izgraditi novi laboratorij za istraživanje matičnih stanica i novi smještaj za postdiplomante. "Sveučilište se oduvijek financiralo od velikih dobrotvora i donatora i ovo je prvi put da smo se zadužili na tako velik iznos", izjavio je prorektor Sveučilišta Sir Leszek Borysiewicz. Sveučilište je moglo i samostalno financirati nove projekte bez zaduživanja na tako dugi rok. Međutim, kaže financijski direktor Cambridgea Andrew Reid, "budući da su kamatne stope na dugoročno zaduživanje na povijesnom minimumu, činilo se da je pravi trenutak za izdavanje obveznica". Inače, Sveučilište u Cambridgeu prava je "poslastica" za investitore.

Naime, prošloga mu je tjedna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's dodijelila najviši mogući rejting (AAA). Moody's je u svojem izvještaju naglasio kako Cambridge ima "izvanrednu poziciju na tržištu, znatnu količinu likvidne imovine i snažnu strukturu upravljanja". To dokazuju i brojke – neto imovina Sveučilišta iznosi 2,6 milijardi funti, to je jedino britansko "milijardersko" sveučilište jer je od 2010. do 2011. potrošilo 1,2 milijarde funti. Situacija za britanska sveučilišta postat će još i bolja s obzirom na to da je školarina povećana sa 3375 funti na 9000 funti. U 2011. godini "tržište" britanskih sveučilišta zabilježilo je milijardu funti viška kapitala u odnosu na 23 milijarde funti prihoda, a ukupna neto imovina iznosila je 24 milijarde funti. Takvo tržište zainteresiralo je brojne investitore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close