Manje rada za jednaku plaću: Započeo najveći pokus s četverodnevnim tjednom u kojem sudjeluje 70 kompanija

Autor: Tomislav Pili , 09. lipanj 2022. u 07:00
Kompanije uključene u pokus bave se od financijskih usluga preko industrije i skladišta do restorana brze hrane/Reuters

Čak 3300 radnika pokazat će ima li smisla skraćeni radni tjedan.

Ovoga tjedna započeo je najveći svjetski pokus koji će pokazati “drži li vodu” teza da radnici tijekom skraćenog radnog tjedna mogu biti jednako produktivni kao i tijekom petodnevnog i tako zadržati istu plaću.

Kako prenosi CNN, u idućih šest mjeseci 3300 radnika u više od 70 britanskih kompanija radit će četiri dana u tjednu. Djelatnosti kojima se bave kompanije uključene u pokus kreću se od financijskih usluga, preko industrije i skladišta do restorana brze prehrane.

Zadržavanje produktivnosti
Tijekom programa radnici će dobivati punu plaću za odrađenih 80 posto radnih sati, ali moraju obećati da će zadržati produktivnost kao da rade svih pet dana. Program vodi neprofitni think-tank 4 Day Week Global u suradnji sa znanstvenicima s uglednih sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston College.

Sienna O’Rourke, brend menadžerica u neovisnoj maloj pivovari Pressure Drop Brewing, ističe kako je najveći cilj kompanije poboljšati mentalno zdravlje zaposlenika te njihovo dobro raspoloženje i zadovoljstvo. “Pandemija nas je navela na razmišljanje o poslu i kako zaposlenici organiziraju svoj život”, kazala je O’Rourke.

“Ovo činimo kako bi unaprijedili život naših zaposlenika te bili dio progresivne promjene u svijetu”, dodala je voditeljica te pivovare. Do sada najveći pokus sa skraćenim radnim tjednom proveden je na Islandu između 2015. i 2019. godine.

U njemu je sudjelovalo 2500 radnika iz javnog sektora koji su bili uključeni u dva velika istraživanja. Ta su istraživanja pokazala kako nije zabilježen pad produktivnosti među zaposlenicima, ali je zabilježen veliki porast njihova zadovoljstva.

2500

radnika na Islandu sudjelovalo je u do sada najvećem pokusu

Sve glasniji pozivi
Pozivi na skraćivanje radnog tjedna posljednjih godina sve su glasniji u nekoliko država svijeta. Kako su milijuni radnika širom svijeta tijekom pandemije počeli raditi od kuće – čime su znatno srezali vrijeme putovanja na i sa posla te time povezane troškove – pozivi za veću fleksibilnost radnog mjesta sve su glasniji.

U drugom dijelu godine pokrenut će se slična istraživanja u Španjolskoj i Škotskoj iza kojih stoji vlada, najavio je u priopćenju 4 Day Week Campaign.

Joe O’Connor, izvršni direktor ovog think-tanka, izjavio je kako su radnici pokazali da mogu raditi “kraće i pametnije”.

“Kako smo izašli iz pandemije, sve više kompanija prepoznaje da je novo bojište u području konkurentnosti oko kvalitete života te da je radno mjesto sa smanjenim brojem radnih sati, s fokusom na produktivnost, način koji će im dati konkurentsku prednost”, stoji u priopćenju.

Tijekom pokusa znanstvenici će mjeriti utjecaj novih radnih obrazaca na razine produktivnosti, rodnu jednakost, okoliš kao i razinu zadovoljstva radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close