Čak 200 dana bez lokalnog prijenosa korone: Evo kako uspijevaju virus držati pod kontrolom

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2020. u 11:34
Foto: Reuters

Prvi slučaj zaraze zabilježili su 21. siječnja i odmah su uveli zabranu putovanja za sve koji dolaze iz Wuhana.

Dok se svijet bori sa suzbijanjem drugog vala pandemije koronavirusa, Tajvan je nakon jednog od najučinkovitijih odgovora na pandemiju obilježio dvjestoti dan u nizu bez lokalnog prijenosa virusa, prenosi CNN. Posljednji zabilježeni slučaj prijenosa virusa s jedne zaražene osobe na drugu zabilježen je 12. travnjana Uskrs.

Značajno postignuće na Tajvanu poklopilo se s tjednom u kojem Francuska i Njemačka uvode stroge mjere, a Sjedinjene Američke Države identificirale su rekordnih 88 tisuća slučajeva zaraze u jednom danu.

Savezna država Florida, koja je brojem stanovnika slična Tajvanu, samo u srijedu imala je 4188 slučajeva.

Tijekom pandemije Tajvan nijednomnije bio u lockdownu niti je nametao stroge mjere i ograničenja sloboda ljudi poput onih u susjednoj Kini. Umjesto njih koncentrirali su se na brzinu reakcije pa su tako od izbijanja prvih slučaja zaraze u Wuhanu pratili putnike na letovima i bilježili sve kontakte.

Prvi slučaj zaraze zabilježili su 21. siječnja i odmah su uveli zabranu putovanja za sve koji dolaze iz Wuhana. Putnici koji su dolazili iz Kine, Hong Konga i Makaa morali su biti evidentirani. Tek je dva dana nakon uvođenja tih mjera Wuhan, izvorište virusa, proglasio lockdown.

Međutim, Tajvan ima prednosti koje mnoge države nemaju. Jedna je geografija – Tajvan je otok pa je službenicima lakše kontrolirati ulazak i izlazak.

Tajvan je također imao iskustva sa sličnom situacijom – nakon što je 2003. pretrpio pojavu SARS-a, vlada je počela raditi na razvoju svoje sposobnosti za suzbijanje pandemije, rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u intervjuu prošloga mjeseca.

Bivši tajvanski potpredsjednik Chen Chien-jen, koji je po struci epidemiolog, rekao je kako lockdown nije idealan. Chen je također rekao da su nepotrebna masovna testiranja, kao ona koja se provode u Kini.

“Vrlo pažljivo traženje kontakata i vrlo stroge karantene bliskih kontakata najbolji su način da se covid-19 zadrži pod kontrolom”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close