Čak 19 europskih država na istim mukama

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2024. u 11:16
Foto: Pixabay

Jedna država bilježi najveći pad u 19 europskih država, izuzimajući Švedsku.

Velika potražnja, tanka ponuda: jednadžba bez izuzetka ima isti rezultat. U slučaju stanova za najam u njemačkim gradovima, to je skok najamnine.

Prema procjeni istraživačke mreže Euroconstruct, čiji je dio i minhenski institut Ifo, broj novoizgrađenih stambenih jedinica u zemlji 2026. bit će za trećinu manji nego tri godine ranije, i po tom pitanju Njemačka u Europi stoji loše.

Naime, Njemačka će 2026. dobiti samo 175.000 novih stanova i kuća, odnosno 95.000 manje nego 2023. To je najveći pad u 19 europskih država, izuzimajući Švedsku.

“Gradnja stanova u Njemačkoj je zbog naraslih troškova gradnje i financiranja često postala nemoguća”, upozorio je ekspert Ifo za građevinsku industriju Ludvig Dorfmeister, piše dpa, a prenosi B92.

“Politika za sada nije značajno poboljšala okvirne uvjete”, dodao je Dorfmeister, uz primjedbu da tempo odobravanja izgradnje ne obećava dobra vremena u narednim godinama.

Studija je negativan trend u stanogradnji jasno identificirala u svih 15 zapadnoeuropskih država i četiri s istoka. Sve zajedno će u prosjeku izgraditi pad od 13 posto u usporedbi s 2023. To znači 1,5 milijuna stambenih jedinica manje.

“Stručnjaci posebno ukazuju na poskupjele kredite i sužen manevarski prostor u budžetu domaćinstava”, rekao je Dorfmeister.

Istovremeno, niskogradnja u Europi odlično posluje, ne najmanje zbog političkih ciljeva u sektorima energetike i ekologije. Ekonomisti tom segmentu procjenjuju rast od 7,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close