Burze strepe što će idućih dana donijeti epilog priče o brexitu

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2019. u 15:02
Građani se sve više pitaju je li brexit bio vrijedan toga/REUTERS

Nakon glasovanja o prijedlogu izlaska iz EU-a prva će se na udaru naći britanska funta i dionice, upozoravaju analitičari.

Glasovanje u britanskom parlamentu o vladinom prijedlogu dogovora s Europskom unijom burzovni su špekulanti već proglasili financijskim događajem godine. To i ne čudi s obzirom na negativni utjecaj – sada sve izglednijeg – "neurednog" izlaska iz Europske unije. Prva na udaru naći će se britanska funta.

Najniže od 2017.
Jochen Stanzl, analitičar CMC Marketsa smatra da će odmah nakon odbijanja dogovora u parlamentu tečaj funte prema dolaru sa sadašnjih 1,28 dolara pasti na 1,24 dolara, prenosi CNN Money. U tom slučaju to bi bila najniža vrijednost britanske valute od početka 2017. godine. Međutim, što će se događati s funtom u idućih nekoliko dana, mnogo je teže za predvidjeti. Naime, smjer u kojem će krenuti financijska tržišta ovisit će o broju zastupnika koji će odbiti sporazum.

Analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović u bilješci klijentima podsjeća kako je prošlo više od dvije i pol godine od referendumske odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, a još je uvijek neizvjesno kada i pod kojim uvjetima će se to dogoditi. "Zbog neizvjesnosti po pitanju ishoda glasovanja, burzovni špekulanti smatraju da se radi o financijskom događaju mjeseca, ako ne i godine. Zbog toga bi moglo doći do ekstremnih pomaka cijena britanskih dionica te promjene vrijednosti funte. Većih pomaka vjerojatno neće biti pošteđeni ni ostali financijski instrumenti", smatra Kokanović.

 

1,24 dolara

za funtu mogao bi pasti tečaj britanske valute

S obzirom da je glasovanje održano u večernjim satima, do zaključenja broja nije bio poznat rezultat, no analitičari su ocjenjivali da je najizglednije da će dogovor biti odbačen, ali s malom većinom. U tom slučaju postoji tračak nade da premijerka Theresa May s EU može dogovoriti još nekoliko blažih ustupaka u korist Britanije, koji bi bili dovoljni za pridobivanje nešto veće podrške u parlamentu i uspješno prihvaćanje prijedloga na eventualnom drugom glasovanju koje bi se dogodilo u idućih nekoliko tjedana, ističe Kokanović.

Ovo bi vjerojatno dovelo do blagog slabljenja funte, ne većeg od dva do tri posto, a daljnje kretanje na tečajnoj listi ovisit će bi li May zaista uspjela od EU dobiti bolje uvjete o suradnji nakon brexita, smatra Kokanović. No, ako parlament odbaci predložene uvjete napuštanja unije s izraženom većinom, Britanija pada u još veću političku krizu, a možda čak i u ekonomsku recesiju u slučaju napuštanja Unije bez ikakvog dogovora.

"Također je izgledno da bi u ovom scenariju premijerka May dala ostavku i raspisala nove izbore, što dovodi do nove nesigurnosti, a to gospodarstvenici, investitori i špekulanti na burzama ne vole. Stoga bi vjerojatno došlo do novog vala rasprodaje britanske funte i njenog daljnjeg slabljenja, barem dok se ne nađe kakvo takvo rješenje", naglašava Kokanović. U slučaju značajnog potresa na financijskim tržištima, analitičari japanske banke Nomura očekuju globalno koordinirani odgovor velikih središnjih banaka, poput deviznih intervencija.

Najspornija odredba
Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. "backstopu", zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.Nakon odbijanja sporazuma moguće je više scenarija, od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak i novog referenduma do brexita bez sporazuma.

Potonje mogućnosti pribojavaju se obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a. O opsegu negativnih efekata dovoljno govore rezultati ankete među ekonomskim analitičarima koju je proveo Reuters. Anketiranih 77 ekonomista očekuje da će u prosjeku britansko gospodarstvo do sredine 2020. kvartalno rasti između 0,3 i 0,4 posto, znatno slabije od usporedivih država. Ove i sljedeće godine britanski BDP porasti će 1,5 posto, sporije nego prije referenduma iz lipnja 2016. godine. No, za recesiju ove godine postoji samo 25 posto šansi, procjenjuju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close