Burza pozdravila rađanje najstabilnije talijanske vlade u 76 godina

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2022. u 22:00
Liderica Braće Italije Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije/Reuters

Rezultati nedjeljnih izbora pokazali su da bi desni blok koji predvodi neofašistička stranka Braća Italije mogao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta.

Talijanske kompanije nisu prestravljene dolaskom prve krajnje desne vlade u Rimu nakon završetka 2. svjetskog rata, ako je suditi po reakciji burze.

Oko 11 sati indeks burze u Milanu FTSE MIB vrijedio je 1,1 posto više, što je bio najizraženiji rast među vodećim europskim indeksima.

Primjerice, njemački DAX u to je vrijeme jačao tek 0,1 posto, francuski CAC 0,3 posto, dok je paneuropski STOXX 600 bio u minusu 0,35 posto.

Katastrofa Lige
U ponedjeljak u ranim satima postalo je jasno da će Giorgia Meloni vjerojatno postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije vlade od 2. svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Matteo Salvini, čelnik Lige/Reuters

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Inače, zadnjih 67 vlada formiranih nakon 2. svjetskog rata u prosjeku su trajale tek 9 mjeseci. Nakon prebrojanih 97 posto glasačkih listića, Braća Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na parlamentarnim izborima iz 2018.

Nasuprot tome, Liga – glavni saveznik Meloni u koaliciji – imao je katastrofalnu noć. Stranka Mattea Salvinija osvojila je oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine.

K tome, Braća Italije pretekli su Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje. Treća članica te koalicije, Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija, osvojila je oko 8 posto glasova.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone.

“Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost”, rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama. Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

26

posto glasova osvojili su Braća Italije na nedjeljnim izborima

Bez eksperimenta
Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama. Od nove vlade dosta očekuju kompanije iz vojne industrije s obzirom da je Meloni u najboljoj desničarskoj tradiciji najavila povećanje izdvajanja za obranu.

U tom kontekstu razloga za zadovoljstvo ima vodstvo kompanije Leonardo čiji je izvršni direktor Alessandro Profumo krajem srpnja kazao kako čeka novu vladu u Rimu kako bi finalizirao nekoliko poslova s nabavom naoružanja.

Što se tiče bankovnog sektora, on je najosjetljiviji na pogoršanje prilika u gospodarstvu. U tom kontekstu najveći rizik dolazi od najave buduće premijerke da će revidirati talijanski Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a time i reforme koje su uvjet za isplatu europskog novca. Nova vlada vrlo brzo će se suočiti s problem prodaje 64 posto državnog udjela u banci Monte dei Paschi. Taj problem mora biti riješen do kraja godine.

Što se tiče energetike, desna koalicija u predizbornoj je kampanji isticala kako želi povećati pomoć stanovništvu suočenom s visokim cijenama energenata te ponovno pokrenuti ulaganja u nuklearnu energetiku.

Meloni je odbacila ideju potpune nacionalizacije energetskih kompanija Eni i Enel, kao što je Pariz učinio sa EDF-om. No, naglasila je kako je zadatak vlade štititi stratešku imovinu od stranog preuzimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close