Bundesbank: ekonomski rast je slab

Autor: Tomislav Pili , 17. veljača 2020. u 21:59
Guverner Jens Weidmann/REUTERS

Središnja banka kao utege navela smanjenje izvoza i epidemiju koronavirusa.

Podaci za prvo tromjesečje pokazat će da je njemački ekonomski rast i dalje slab, a prema dolje ga povlači slabašan izvoz i epidemija koronavirusa u Kini, objavila je u ponedjeljak Bundesbank.

Najveća europska ekonomija stagnirala je u četvrtom tromjesečju, a tijekom cijele prošle godine BDP je porastao svega 0,6 posto. “Tijekom prvog tromjesečja nema znakova fundamentalne promjene u njemačkom gospodarstvu”, stoji u redovitom mjesečnom izvješću središnje banke, prenosi Reuters.

“Pojavom koronavirusa u Kini početkom 2020. pridodan je novi uteg”, dodaju u Bundesbanku. Mišljenje je središnje banke da virus može poremetiti globalne proizvodne lance i dovesti do narušavanja isporuke njemačkim kompanijama.

Što se tiče pokretača, njemačko gospodarstvo i dalje će pokretati osobna potrošnja zahvaljujući rastu plaća, dobrom stanju na tržištu rada i snažnom građevinskom sektoru. Industrijski sektor i dalje je uteg iako su pokazatelji sentimenta uoči nove godine sugerirali određeno poboljšanje na tom planu, stoji u mjesečnom izvješću njemačke središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close