Bugarski plan za uvođenje eura

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2018. u 21:59
Foto: GettyImages

U ERM-2 u lipnju 2019.

Bugarska vlada u srijedu je usvojila akcijski plan ulaska u eurozonu koji predviđa da ta zemlja uđe u "čekaonicu", odnosno tečajni mehanizam ERM-2 do kraja lipnja iduće godine.

Vlada u Sofiji prošlog je mjeseca službeno uputila zahtjev za ulazak u ERM-2, nakon što su ministri financija država koje koriste euro i Europska središnja banka dali pristanak.

Podsjetimo, u tečajnom mehanizmu zemlja-kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine tijekom kojih mora dokazati stabilnost tečaja nacionalne valute u odnosu na euro. Predviđa se da Bugarska neće imati problema s tim jer je već duže vrijeme tečaj leva vezan za euro.

Kako bi povećala svoje šanse za usvajanje eura, bugarska je vlada u akcijskom planu navela poboljšanje makrofinancijskog okvira, ojačavanje nadzora nad nebankarskim financijskim institucijama uključujući mirovinske fondove i osiguravajuća društva, kao i poboljšanje suzbijanja pranja novca.

Poboljšanja zahtijeva i stečajno zakonodavstvo. "Provedba svih navedenih mjera osigurat će usklađenost s preuzetim obvezama u područjima koja su od najveće važnosti za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankovnu uniju do srpnja 2019. godine te uvođenje eura", istaknula je vlada desnog centra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close