Uvode poreze na završene, a neprodane stanove

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2019. u 07:11
Foto: /DPA/PIXSELL

Investitori su do sada većinu stanova koje nisu prodali vodili kao neizgrađene i bili su oslobođeni poreza na nekretnine.

Uprava javnih prihoda Općine Budva u budućnosti će oporezovati i stambeno–poslovne, objekte u izgradnji i nepokretne privremene objekte koji se grade duže razdoblje, a nisu privedeni svrsi.

Koristeći dosadašnje propise, investitori su većinu neprodanih stanova i poslovnih prostora vodili kao još neizgrađene i time sebi osigurali da ne plaćaju porez na nekretnine, pišu Vijesti.

Petar Odžić, direktor Uprave javnih prihoda i tajnik za financije, kaže da do sada te kategorije nisu bile predmet oporezivanja, a da se novom odlukom otvara ta mogućnost bez obzira što nisu privedeni svrsi.

Stope za oporezivanje za te nekretnine su 0,5 posto za stambeno–poslovne objekte, jedan posto za objekte u izgradnji i 0,4 posto za nepokretne privremene objekte. Građevinsko zemljište se oporezuje stopom od jedan posto, a ukida se kategorija građevinskog zemljišta koje nije privedeno svrsi nakon isteka roka od pet godina od usvojenog planskog dokumenta, koje se oporezivalo stopom od tri posto.

Odžić je istaknuo da su zadržane porezne olakšice koje se odnose i za nekretnine čiji je vlasnik ili korisnik osoba upisana u registar poljoprivrednih proizvođača, pravna osoba i poduzetnik koji se bavi proizvodnjom, doradom, pakiranjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori, a koje se koriste za obavljanje djelatnosti.

Za te kategoriju umanjenje poreza iznosi 30 posto. Također, porezna olakšica se odnosi i za stan koji je prebivalište ili mjesto stalnog boravka poreznog obveznika, a umanjuje se za 20 posto za poreznog obveznika i po 10 posto za svakog člana njegovog kućanstva, a najviše 50 posto porezne obveze. Porez na nekretnine ne plaća se na građevinske objekte koji nisu namijenjeni prodaji i još neke kategorije nekretnina. Općina Budva ove godine planira naplatiti 12,5 milijuna eura poreza na nekretnine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uobičajeno

New Report

Close