Budimku žele preuzeti Kostić, Matijević, Kinezi i Arapi

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2018. u 11:46
Za pokretanje proizvodnje potrebno je do 120 radnika

Vlasnici IM Matijević i MK Groupa žele nastaviti Budimkin program voćnih sokova, marmelada i džemova te preradu povrća.

Kompanija Budimka iz Požege, nekad lider poljoprivredne industrije, a u kojoj je prije više od dvije godine potpuno zaustavljena proizvodnja, od proljeća bi mogla postati vlasništvo jednog od dvojice najvećih srpskih poduzetnika.

Prema pisanju Blica, za kompaniju koja je nakon bankrota oslobođena duga od 13 milijuna eura, zainteresirani su Petar Matijević i Miodrag Kostić, čije se kompanije IM Matijević i MK Group, smatraju najozbiljnijim potencijalnim kupcima.

Sugovornik Blica, upućen u prodaju Budimke, kaže da zanimanje Kostića i Matijevića nije od jučer i da su obojica razradila poslovne planove još prije proglašenja bankrota. “Obojica su angažirala konzultantske kuće i žele nastaviti Budimkin program voćnih sokova, džemova i marmelada.

 

4milijuna

eura mogla bi iznositi početna cijena za kompaniju iz Požege

Također i preradu povrća, jer raspolažu velikim zemljištem u Vojvodini, gdje uzgajaju povrće, a u Požegi imaju sve uvjete za preradu”, kaže izvor Blica. Budimka ima hladnjaču, pogon za preradu mesa i farme, što je prilika Petru Matijeviću da proširi poslovanje, dok Kostića, navodno, mesarski potencijali kompanije ne zanimaju.

Za kupovinu Budimke konkurenti su im dvije ozbiljne kompanije iz Kine, navodi beogradski list, a ponudupriprema i Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se već pozicionirala u srpskoj agrarnoj industriji, također i jedan konzorcij iza koga stoje tvrtke iz Rusije, Mađarske i Njemačke.

“Upravo traje procjena vrijednosti imovine Budimke i za očekivati je da će ona vrijediti između sedam i osam milijuna eura. Najkasnije u ožujku bit će objavljena prodaja po početnoj cijeni ne većoj od četiri milijuna eura, od kojih će biti isplaćeno oko 25 posto ukupnog duga vjerovnicima. Zanimanje je takvo da očekujemo kako će Budimka biti prodana već u prvom krugu, a proizvodnja se ne može pokrenuti bez zapošljavanja 100 do 120 radnika”, kaže Đorđe Stevanović, jedan od pet članova Vijeća vjerovnika Budimke.

Dio Budimke je pod zakupom koji će vrijediti do prodaje, a gotovo svi zakupci žele otkupti te objekte ili otvorene površine. Sva ta imovina, pa čak i velika upravna zgrada, nije potrebna proizvodnji. Opreme je u toliko dobrom stanju da bi se proizvodnja mogla obnoviti za nekoliko dana.     

Komentirajte prvi

New Report

Close