Bruxelles znatno otežava kineske kupnje europskih kompanija

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2016. u 21:59
Francois Hollande/Reuters

EK promijenio način izračuna za dobivanje odobrenja.

Bruxelles Kineske državne kompanije koje bi htjele kupiti neku europsku kompaniju suočit će se sa znatno strožom provjerom Europske komisije da bi dobile zeleno svjetlo. Da se nešto značajno mijenja u pristupu Europske komisije pokazuje slučaj stvaranja zajedničke kompanije između francuskog EDF-a i kompanije China General Nuclear Power (CGN).

EK je utvrdio kako CGN nije neovisan od središnjeg državnog tijela za upravljanje kompanijama te je stoga u prihode kompanije uvrstio sve prihode kineskih državnih energetskih kompanija. Time su znatno porasli i prihodi te zajedničke kompanije. Prema sadašnjoj regulativi, EK istražuje utjecaj na tržišno natjecanje samo ako spajanje dviju kompanija prelazi prag od pet milijardi eura globalne prodaje.

Nova barijera za kupnje po Europi podignuta je nakon što su kineske državne kompanije u posljednjih godinu i pol u inozemstvu kupile imovine za 200 milijardi dolara. Polovica kupaca su državne kompanije. Političari u Njemačkoj i Francuskoj izrazili su zabrinutost brzim kineskim širenjem u Europi, poput predsjednika Francoisa Hollandea kojeg brine preuzimanje hotelskog lanca Accor od Jin Jianga.

Komentirajte prvi

New Report

Close