Bruxelles popušta Londonu u pregovorima o ribarstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2020. u 21:59
Europski diplomati pokušat će ‘približiti stajališta’/GettyImages

Velika Britanija je naglasila da želi kontrolirati svoje teritorijalno more i izlov ribe.

Europska unija spremna je idućeg tjedna odustati od postojećeg “maksimalističkog” pristupa ribarstvu u pregovorima s Velikom Britanijom o uređenju budućih odnosa, piše Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

To bi ujedno bila prva koncesija EU-a u pregovorima s Londonom. EU je do sada zahtijevao zadržavanje statusa quo, odnosno stanja za vrijeme britanskog članstva u Europskoj uniji, po kojem je većina ribe ulovljena u britanskim vodama odlazila drugim zemljama u EU.

Velika Britanija je naglasila da želi kontrolirati svoje teritorijalno more i izlov ribe. “Naše postojeće stajalište o održanju trenutnih uvjeta nemoguće je održati”, rekao je europski diplomat koji prati brexit.

“Jasno je da je to nedostižno tako da ćemo pokušati približiti stajališta”, dodao je. Dužnosnik EU-a rekao je da je Europska komisija spremna popustiti u svom zahtjevu, pod uvjetom da i Britanci odustanu od svog beskompromisnog stajališta.

“Željeli bismo promijeniti zahtjev za očuvanjem postojećeg stanja, što je na neki način maksimalistička početna pozicija, ako Velika Britanija također odustane od svoje pozicije po pitanju obalnog pojasa. Tu leži prostor za kompromis”, zaključio je. Ribarstvo je posebno osjetljivo pitanje za Francusku. EU smatra da se neće moći zaključiti novi trgovinski sporazum s Britanijom ako se ne postigne stabilan sporazum o ribarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close