Bruxelles odobrio 7 milijardi eura za spas Air Francea

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2020. u 21:59
Foto: Reuters

Francuska vlada planira izravno Air Franceu posuditi 3 milijarde eura i biti jamac za bankarske kredite u vrijednosti dodatne 4 milijarde eura.

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak 7 milijardi eura francuskih državnih zajmova i jamstava zrakoplovnom prijevozniku Air Franceu u krizi uzrokovanoj koronavirusom, uz objašnjenje da je kompaniji prijetio bankrot.

Pariz planira izravno Air Franceu posuditi tri milijarde eura i biti jamac za bankarske kredite u vrijednosti dodatne četiri milijarde eura, najavio je u travnju ministar financija Bruno Le Maire.

EK je ublažio propise o državnoj pomoći kako bi se pomoglo kompanijama pogođenim pandemijom. U priopćenju potpredsjednica EK Margrethe Vestager istaknula je „bitnu“ ulogu Air Francea u repatrijaciji građana koji su se jeku pandemije zatekli u inozemstvu kao i u prijevozu medicinske opreme, izrazivši zadovoljstvo i „zelenom orijentacijom“ francuskog prijevoznika.

„Jamstva Francuske i zajam ukupne vrijednosti 7 milijardi eura osigurat će Air Franceu likvidnost koja mu je hitno potrebna kako bi izdržao pritisak uslijed pandemije“, dodala je europska povjerenica za tržišno natjecanje.

Francuska vlada trenutno je najveći pojedinačni dioničar Air France-KLM, s udjelom od 14,3 posto. Blizu je i nizozemska vlada, sa 14 posto udjela, koji je kupila u neočekivanoj operaciji u prošloj godini. Zrakoplovni sektor posebno su teško pogodile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa koje uključuju i ograničenje međunarodnih putovanja, podsjeća dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close