Bruxelles od Europe stvara alternativu Londonskoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 19. svibanj 2017. u 16:05
Unija tržišta kapitala ključna je sastavnica takozvana Junckerova plana ulaganja u Europu, Foto: Reuters

U javnost dospio dokument o promjeni najvažnijeg projekta EU-a.

Bruxelles zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije namjerava “preraditi” jedan od svojih najvažnijih projekata u području financijskog tržišta te “stari kontinent” pretvoriti u alternativu Londonu kao financijskom središtu. Kako ekskluzivno doznaje Reuters koji je imao uvid u dokumente Europske komisije, Europska komisija smatra da projekt Unije tržišta kapitala (CMU) mora biti osvježen na način da može odgovoriti na izazov stvaranja autonomnijeg tržišta kapitala za gospodarstvo 27 članica EU. Podsjetimo, Unija tržišta kapitala ključna je sastavnica Plana ulaganja za Europu, poznatijeg i kao Junckerov plan.

Manja ovisnost o bankama

Najkraće rečeno, njime se poduzećima u Europi želi olakšati pristup izvorima financiranja na tržištu kapitala, a kako bi se umanjila ovisnost o bankovnim kreditima za pokretanje ili razvijanje posla. U dokumentu se navodi kako je London tradicionalno prikupljao likvidnost i pružao usluge upravljanja rizikom za ostatak Europe. “Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva s jedinstvenog tržišta ojačava potrebu i hitnost daljnjeg razvoja i integracije tržišta kapitala u EU”, ocjenjuju u Bruxellesu.

 

505,3milijarde eura

dosegao je promet na Londonskoj burzi u dosadašnjem dijelu godine

Kako bi se europske burze ojačale, posebno u područjima gdje London dominira kao što je institucionalno investiranje ili uvrštenje novih dionica, EK je naveo nekoliko prijedloga. Bruxelles će u trećem tromjesečju predložiti ojačavanje ovlasti regulatora, Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) kako bi Unija tržišta kapitala postala efikasnija. Inače, povećanju ovlasti ESMA-e britanska vlada dugo se opirala. Nadalje, u drugom tromjesečju iduće godine bila bi objavljena direktiva o malim tvrtkama uvrštenima na burzu kojom se želi učiniti Europu privlačnijim mjestom za izlazak kompanija na burzu.

Lakša prodaja loših kredita

Pred kraj iduće godine Komisija će predložiti i nacrt regulative kojom će se olakšati kapitalni zahtjevi za investicijske tvrtke, a procijenit će se i pravila o licenciranju i davanju dozvole za rad financijsko-tehnoloških kompanija. Na kraju, EK će predstaviti mjere za “podršku sekundarnom tržištu” za loše kredite u bilancama banaka. U okviru mirovinske štednje dokument navodi da bi se predložilo osnivanje paneuropskih mirovinskih proizvoda. To bi s etrebalo dogoditi do kraja lipnja. O prijedlozima u dokumentu Komisija će službeno raspravljati 7. lipnja, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close