Bruxelles istražuje spajanje korejskih brodograditelja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Spojili bi se Hyundai i Daewoo.

Europska komisija otvorila je detaljnu istragu o planiranom spajanju najvećeg svjetskog brodograditelja, južnokorejskog Hyundai Heavy Industries Holdingsa, i njegova domaćeg konkurenta Daewoo Shipbuilding and Marine Engineeringa. Hyundai je u siječnju najavio spajanje kojim će nastati najveći brodograditelj u svijetu s tržišnim udjelom od 21 posto. Potez je dijelom motiviran prekomjernim kapacitetima u brodogradnji.

Osim u EU, dvije kompanije moraju ishoditi i dozvole regulatora u matičnoj Južnoj Koreji, te u Singapuru, Kini i Japanu. EK je nakon preliminarne analize istaknula da Hyundaijevo preuzimanje Daewooa uključuje rizik zatiranja konkurencije na tržištu brodogradnje. Kao dodatni problem izdvaja i potencijalnu oslabljenu pregovaračku poziciju kupaca brodova.

Istraga će trajati do 7. svibnja iduće godine. Komisija može odobriti spajanje, bilo bezuvjetno bilo uz uvjet prodaje određenih dijelova poslovanja, a može ga i blokirati. “Otvaranje detaljne istrage ne prejudicira njezin ishod”, podsjećaju u Bruxellesu. Tržište EU-a čini 30 posto globalne potražnje za teretnim brodovima, a europske brodarske kompanije glavni su klijenti obje južnokorejske tvrtke, napominje Europska komisija.

Komentirajte prvi

New Report

Close