Bruxelles istopio dobit BMW-a za 74%

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2019. u 21:59
Marža pala na 5,6 posto/REUTERS

Rezervirano 1,4 milijarde eura zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u utorak o osjetno nižoj neto dobiti u prvom tromjesečju zbog rezervacije 1,4 milijarde eura za plaćanje kazne koju će mu vjerojatno odrezati Europska unija zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Neto dobit grupe smanjila se za 74,2 posto na godišnjoj razini, na 588 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Bruxelles tvrdi da je BMW u dogovoru s Daimlerom i Volkswagenom nastojao zaobići tržišno natjecanje u segmentu tehnologija kontrole emisija štetnih plinova, što vjerojatno znači da će kompaniji odrezati značajnu novčanu kaznu, upozoravaju iz njemačkog automobilskog diva.

Povrh rezervacije, poslovne rezultate grupe pritisnuli su i rastući troškovi istraživanja i razvoja te ulaganja. Ako se isključi rezervacija, BMW-ova je marža u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 5,6 posto i bila je manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su gotovo stagnirali i iznosili su 22,5 milijardi eura. "U operativnom smislu i dalje odlučno slijedimo zacrtani put", naglasio je izvršni direktor Harald Krüger, dodajući da bi poslovne rezultate trebao poduprijeti niz novih modela koji stižu u drugoj polovini godine.

Grupa je potvrdila da u ostatku godine očekuje "malo povećanje" broja prodanih automobila. Dobit prije poreza bit će znatno manja nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close