Bruxelles i London za dogovor o brexitu imaju još najviše 15 dana

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2020. u 22:00
Britanski premijer Boris Johnson izjavio je prošlog tjedna da se zemlja treba pripremiti za brexit bez dogovora/REUTERS

Vjerojatno posljednji trenutak da se postigne dogovor, a da ga se stigne ratificirati u parlamentima do kraja godine jest kraj listopada, odnosno početak studenog.

Europski i britanski pregovarači jučer su pokušali „udahnuti život“ praktički zamrlim pregovorima o trgovinskim odnosima nakon što početkom iduće godine Ujedinjeno Kraljevstvo i formalno napusti Europsku uniju.

Međutim, napredak je krajnje upitan, iako britanski mediji navode kako je gornji dom parlamenta spreman odbaciti najkontroverzniju odredbu o Sjevernoj Irskoj iz nacrta zakona u unutarnjem tržištu koji prijeti uništenjem cjelokupnog dogovora postignutog između Bruxellesa i Londona u posljednje tri godine.

Besmisleni nastavak

Premijer Boris Johnson izjavio je prošlog petka kako nema smisla nastaviti pregovore s europskom stranom te je poručio da je vrijeme da se zemlja pripremi za scenarij brexita bez dogovora kada 31. prosinca završi tranzicijsko razdoblje.

Međutim, ministar kabineta Michael Gove zauzeo je mnogo pomirljiviji stav u nedjelju poručivši kako su vrata dogovora i dalje odškrinuta ako je Europska unija voljna na kompromis. Sličnu poruku Bruxellesu uputio je i dužnosnik britanske vlade Robert Jendrick u razgovoru za Sky News.

„U ovom trenutku bilo bi smisleno za njih da učine taj dodatni napor i približe nam se u pitanjima koja su ostala za raspravu. Oni to do sada nisu učinili i to je razočaravajuće“, kazao je Jendrick, a prenosi Reuters. Jendrick se nada da će Bruxelles izaći s „relativno malim, ali važnim izmjenama koje poštuju Ujedinjeno Kraljevstvo kao neovisnu, suverenu državu“.

Podsjetimo, pregovori su prekinuti prošlog četvrtka nakon stava Europske unije da Velika Britanija treba pokazati više volje za dogovor.

Pitanja koja su i dalje neriješena tiču se zaštite tržišnog natjecanja, rješavanja sporova i ribarstva. Glasnogovornik glavnog europskog pregovarača Michela Barniera pojasnio je da je on u ponedjeljak samo telefonski razgovarao s britanskim kolegom Davidom Frostom kako bi dogovorili strukturu budućih pregovora.

Inače, europska strana nije odveć zaplašena Johnsonovom porukom o najtvrđem mogućem brexitu. Štoviše, njegova izjava u europskim se diplomatskim krugovima tumači malo više od retoričke s ciljem osiguranja ustupaka za postizanje dogovora u zadnjem trenutku.

Vjerojatno posljednji trenutak da se postigne dogovor, a da ga se stigne ratificirati u europskim parlamentima do kraja godine jest kraj listopada, odnosno početak studenog. Stoga su europski lideri zatražili od Barniera da nastavi pregovore.

U tom kontekstu njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako će obje strane trebati pristati na kompromise.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je pak kako sporazum o brexitu Velika Britanija treba više od Europe, čijih 27 članica ostaje ujedinjeno. „Spremni smo za dogovor, ali ne pod svaku cijenu“, kazao je Macron.

Doprinos lordova

Ekonomisti smatraju da će brexit bez dogovora negativno utjecati na doslovne sve dijelove britanskog gospodarstva, dodatno otežavši situaciju u krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Stoga je više od 70 britanskih organizacija poslodavaca koji zapošljavaju preko 7 milijuna radnika zatražilo od političara da se vrate za pregovarački stol i postignu dogovor.

A doprinos dogovoru mogao bi dati i Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta, koji je jučer počeo raspravljati o prijedlogu zakona kojim London želi ukinuti dijelove dogovora koji je prethodna premijerka Theresa May postigla s Europom.

Prijedlogom zakona o unutarnjem tržištu područje Sjeverne Irske ne bi bilo obvezno slijediti europsku regulativu, što je značajno narušilo povjerenje između dvije strane s obzirom da ga Bruxelles ocjenjuje kršenjem međunarodnog prava.

Kako piše Bloomberg pozivajuće se na upućene izvore u vrhu britanske politike, izvjesno je da Dom lordova neće odbaciti cjelokupni prijedlog zakona, ali je moguće da će u narednim danima odbaciti najkontroverznije dijelove.

To bi trebalo prisiliti Johnsona da izbaci ili barem ublaži odredbe zakona koje su najveći kamen smutnje za pregovore. Jedan od izvora tumači kako je prijedlog zakona dio pregovaračke taktike Londona.

Komentirajte prvi

New Report

Close