Bruxelles i AstraZeneca okončali spor oko isporuke

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Bruxelles je objavio da će u skladu s novim sporazumom zemlje članice dobivati redovite isporuke.

Europska komisija i AstraZeneca izvijestile su u petak da su postigle dogovor o isporuci preostalih doza cjepiva protiv koronavirusa, okončavši time sudski spor koji je bio u tijeku.

Prema sporazumu koji su sklopile Europska komisija i AstraZeneca, ta se farmaceutska tvrtka obvezala isporučiti EU-u 60 milijuna doza svoga cjepiva (Vaxzevria) do kraja trećeg tromjesečja ove godine, dodatnih 75 milijuna do kraja godine, te 65 milijuna doza do kraja prvog tromjesečja 2022.

Time je okončan sudski spor koji je bio u tijeku, nakon što je Europska komisija u travnju ove godine pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci cjepiva te zbog toga što AstraZeneca, prema navodima Europske komisije, nije imala “pouzdan plan” za osiguravanje pravovremenih isporuka.

Dogovor će omogućiti Europskoj uniji da ubrza program cijepljenja.

Bruxelles je objavio da će u skladu s novim sporazumom zemlje članice dobivati redovite isporuke, a ako dođe do kašnjenja, anglo-švdski farmaceut se obvezao na ograničeni rabat.

“Postoje značajne razlike u postotku cijepljenih između naših država članica te je dostupnost cjepiva, uključivo i AstraZenece, od ključne važnosti”, rekla je europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Komentirajte prvi

New Report

Close