Bruxelles gluh na apele o izmjeni dogovora o brexitu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2021. u 22:00
Tvrtke u Sjevernoj Irskoj tvrde da protokol šteti trgovini/REUTERS

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

Britanski ministar za poduzetništvo Kwasi Kwarteng poručio je u četvrtak da je Europska unija nefleksibilna po pitanju novih pregovora o dijelu sporazuma o brexitu koji se tiče Sjeverne Irske, upozorivši Bruxelles da nije riječ o sporazumu koji će trajati vječno.

“Dogovor je dogovor, ali to nije bilo nešto što će trajati vječno”, rekao je Kwarteng za Sky. “Bio je fleksibilan i želimo da to funkcionira jednostavnije”, dodao je.

“Članak 16. … Mogli smo ga suspendirati, ali smo odlučili da nećemo. To nije naša početna pozicija i želimo biti u mogućnosti pregovarati i razgovarati s EU o tome kako najbolje ići naprijed”, istaknuo je britanski ministar poduzetništva.

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren. EU je odmah odbacila takav zahtjev, poručivši da Velika Britanija treba poštivati međunarodne obveze.

Bruxelles je ukazao na činjenicu da je o tom protokolu pregovarao britanski premijer Boris Johnson. A on je apelirao na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da ozbiljno razmotri britanske prijedloge promjena sporazuma o brexitu, koji se tiču protokola o Sjevernoj Irskoj.

Protokol je bio ključni dio nagodbe o brexitu, koju je podržao Johnson. Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog europskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more. Tvrtke u Sjevernoj Irskoj kažu da to šteti trgovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close