Brojnim malim poduzećima u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2021. u 22:00
Odluka ministarstva financija o FSB-ovu prijedlogu očekuje se ovog mjeseca/Shutterstock

Razvoj mjera potpore nije pratio korak s intenziviranjem ograničenja, pokazalo istraživanje.

Rekordan broj malih poduzeća u Velikoj Britaniji mogao bi idućih 12 mjeseci staviti ključ u bravu, upozorava britansko udruženja malih tvrtki (FSB), a prenosi BBC.

FSB procjenjuje da bi bez daljnje vladine pomoći za lakše otklanjanje posljedica pandemije covida-19, više od četvrt milijuna poduzeća moglo biti ugašeno. Te procjene temelje se na istraživanju provedenom među 1.400 malih poduzeća, od kojih je pet posto odgovorilo da očekuju zatvaranje u ovoj godini.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati.

Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da “razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ograničenja” uvedenih radi suzbijanja covida-19.

“Kao rezultat toga, riskiramo gubitak stotina tisuća jako dobrih, u konačnici održivih malih poduzeća u ovoj godini, na ogromnu štetu za lokalne zajednice i živote pojedinaca”, kaže Cherry.

Udruženje je ministarstvu financija predložilo uvođenje potpora koje bi trebale pomoći mnogim samozaposlenim radnicima i poduzetnicima, koji su trenutačno isključeni iz potpora.

Dobije li zeleno svjetlo ministara, FSB-ov predloženi program potpore omogućio bi isplatu do 7500 bespovratnih funti za kompenzaciju tromjesečne izgubljene dobiti. Ta bi mjera bila ograničena na one koji zarađuju manje od 50.000 funti godišnje.

Odluka ministarstva financija o FSB-ovu prijedlogu očekuje se ovog mjeseca.

Iz ministarstva financija su priopćili da trenutačno nemaju ništa u planu, tek napominjući da su “naši programi potpore osmišljeni kako bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija, štiteći istodobno porezne obveznike od prijevara”.

“No, dakako da se sve i dalje razmatra i da smo uvijek otvoreni za daljnje zamisli”, poručili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close