Britanskim izvoznicima teško trgovati s Europom

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2021. u 13:35
Oko 45 posto tvrtki smatra da je vrlo ili relativno otežano trgovati s EU-om/SHUTTERSTOCK

Udio poduzeća koja prijavljuju poteškoće u trgovanju uslugama s EU-om također se povećao s 14 na 23 posto.

Britanskim tvrtkama tijekom ove godine bilo je otežano trgovati s Europskom unijom po uvjetima trgovinskog sporazuma o brexitu koji je sklopljen s blokom, pokazalo je prošlotjedno istraživanje.

Iz Britanske gospodarske komore (BCC) priopćili su da je 45 posto tvrtki anketiranih u listopadu smatralo da je vrlo ili relativno otežano trgovati robom s EU-om u odnosu na 30 posto u siječnju kada je na snagu stupio Sporazum o trgovini i suradnji (TCA). Za britanska poduzeća koja izvoze ta brojka je pak bila 60 posto.

“Ovi podaci zasigurno ilustriraju da problemi s TCA-om nisu prolazni, već više strukturalni nedostaci koji će, iako se mogu popraviti a ako im se ne posveti, dovesti do dugotrajne štete našim uvoznim i izvoznim sektorima”, rekao je direktor BCC-a Shevaun Haviland.

Udio poduzeća koja prijavljuju poteškoće u trgovanju uslugama s EU-om također se povećao s 14 na 23 posto. U listopadu je Velika Britanija bila jedina zemlja iz skupine sedam vodećih gospodarstava čiji se izvoz robe nije oporavio na prosječnu razinu iz 2018. godine.

Pobornici brexita smatraju da će Britanija, dugoročno gledano, moći bolje iskoristiti tržišta koja brže rastu nego kad je bila članica. Mnogi ekonomisti su skeptični da će to nadoknaditi izgubljenu trgovinu s blokom.

Komentirajte prvi

New Report

Close