Britanski ugostitelji sve teže nalaze konobare i kuhare

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2017. u 11:08
Ugostiteljstvo sudjeluje s 4,2 posto u britanskom gospodarstvu, Fotolia

Procjene govore da će nedostajati 60.000 radnika godišnje.

Nesigurnost zbog budućeg radnog statusa, ali i gubitak vrijednosti funte uzrokovao je velik nedostatak osoblja u britanskom ugostiteljstvu koja tamošnjem gospodarstvu doprinosi sa 4,3 posto. “Definitivno postaje sve gore i gore. Da bi na natječaju našli kuhara treba nam između dva i šest mjeseci”, ističe za Reuters Paul Murphy, vlasnik agencije za zapošljavanje Knight Benton Recruitment iz gradića Cleator Moora u svejevozapadnoj Engleskoj pored kojeg je nacionalni park Lake District.

Europski bazen radnika

Prema njegovim riječima, prošle godine kuhara bi našli za najviše dva mjeseca. Britansko ugostiteljstvo – baš kao i poljoprivreda te građevinarstvo – već godinama glavninu radne snage crpi iz “europskog bazena”, od Italije i Španjolske do nekadašnjih komunističkih država na istoku Europske unije, poput Poljske, Rumunjske i Bugarske. Prema izvješću konzultantske kuće KPMG na temelju podataka Udruge britanskih ugostitelja (BHA), državljani drugih članica EU čine četvrtinu od tri milijuna radnika u britanskom ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Gledano po poslovima, 75 posto konobara došlo je iz EU, baš kao i 37 posto spremačica i 25 posto kuhara. Procjene BHA govore da ugostiteljstvu svake godine treba 200.000 radnika kako bi se nadoknadio prirodni odljev i zadovoljile godišnje stope rasta te industrije. Ako “istočnjaci” prestanu dolaziti, a lokalno se stanovništvo ne počne više zapošljavati u pubovima, restoranima i hotelima, poslodavcima će svake godine nedostajati oko 60.000 radnika. Na veći priljev domaćih radnika praktički se i ne računa s obzirom da se posao konobara ili kuhara dijelu Britanaca ne čini kao poželjna karijera.

Deseci tisuća manje

Međutim, nakon odluke o Brexitu iz Europe dolazi sve manje radnika. Službeni podaci za 12 mjeseci do ožujka pokazuju da neto migracija u Britaniju iznosi 246.000 ljudi, 81.000 manje nego godinu ranije. Britanija je sve manje privlačna jer se ne zna kako će izgledati radna regulativa za strance nakon ožujka 2019. kada Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno raskida veze s EU.

Osim toga, vrijednost funte prema euru pala je 15 posto, a poljskom zlotu čak 21 posto. Problem radne snage ne uspijevaju ublažiti ni veće plaće. Stopa rasta plaća u tom sektoru najbrža je u dvije godine, pokazuju podaci za kolovoz.      

Komentirajte prvi

New Report

Close