Obkrbljivač električne energije plaćat će kupcima da troše manje struje

Autor: Ana Blašković , 24. siječanj 2023. u 07:00
Foto: pixabay

Zbog hladnoće i pritiska na mrežu pozivaju građane da odgađaju kuhanje, sušenje rublja…

Britanski National Grid najavio je da će platiti svojim potrošačima u Ujedinjenom Kraljevstvu da troše manje električne energije te zatražio da se zagriju tri generatora na ugljen u slučaju potrebe budući da je zemlju pogodio val hladnog vremena koji je donio ‘minuse’ diljem Otoka.

Energetska kompanija objavila je da će aktivirati shemu pod nazivom Demanda Flexibility Service koja omogućuje poticaje tamošnjim kupcima ako pristanu koristiti manje električne energije tijekom razdoblja krize. Prema pisanju Reutersa, usluga je prethodno isprobana (iako dosad još nije pokrenuta uživo) i radit će ponedjeljkom od 17 do 18 sati.

Strah od redukcija
S obzirom na posezanje za ekstremnim mjerama smanjenja potrošnje pojavila se bojazan oko redovne isporuke struje i mogućih ograničenja potrošnje, no National Grid je poručio je da opskrba električnom energijom nije ugrožena i da građani i poduzeća nemaju razloga za brigu.

Ipak, nesigurnost oko opskrbe tijekom hladnog vala za vrijeme kojeg se očekuje pojačana potrošnja zbog grijanja prisilila je vlasti da pripreme plan B motivirajući građane da manje troše struje i posljedično smanje pritisak na elektroenergetski sustav.

Mjere su najavljene kako bi se “osiguralo da svatko dobije električnu energija koja mu je potrebna”, rekao je u ponedjeljak za BBC Radio Craig Dyke, voditelj nacionalne kontrole u National Grid ESO, dodajući da se 26 dobavljača prijavilo za program.

Više od milijun prijavljenih
Val hladnog vremena donio je temperature ispod nule u većem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva posljednjih dana. Nacionalna meteorološka služba, Met Office, prošlog je tjedna izdala upozorenja za teške vremenske uvjete za snijeg i led.

Dyke iz National Grida istaknuo je bi potrošači mogli učiniti manje promjene u ponašanju kako bi zaradili smanjenjem potrošnje energije, poput odgađanja kuhanja ili stavljanja perilice do poslije 18 sati.

National Grid je u prosincu priopćio da se više od milijun britanskih kućanstava prijavilo za program, koji je jedna od njegovih strategija za sprječavanje nestanaka struje. U isto vrijeme najava o pripremi generatora na ugljen ne znači nužno da će oni definitivno biti korišteni, stoji u zasebnom priopćenju kompanije.

Reuters podsjeća da su generatori na ugljen posljednji su put stavljeni u pripravnost u prosincu prošle godine kada su temperature pale i potražnja za energijom porasla, ali ni tada nisu bili potrebni.

Komentirajte prvi

New Report

Close