Kritiziraju plan Vlade: Tvrde da će si ljetovanje moći priuštiti samo bogataši

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2021. u 07:01
Vlada je predložila da se turisti prilikom povratka testiraju PCR testom koji stoji oko 860 kuna/REUTERS

Aviokompanije i putničke agencije nadaju se prometu na ljeto kako bi zaradile prijeko potrebna sredstva nakon godinu dana restrikcija.

Britanski avioprijevoznici kritizirali su plan vlade o povratku međunarodnog prometa tvrdeći da obvezni skupi testovi koji se njime zahtijevaju omogućuju da putuju samo najbogatiji.

Prema prijedlogu vlade, aviokompanije i putnici neće do početka svibnja doznati vraća li se međunarodni promet 17. svibnja, što su kritizirali predstavnici avioprometa koji su se nadali jasnijem planu.

Aviokompanije i putničke agencije nadaju se prometu na ljeto kako bi zaradile prijeko potrebna sredstva nakon godinu dana restrikcija. Britanska vlada predložila je “sustav semafora”, s državama u crvenim, žutim i zelenim kategorijama, ovisno o situaciji s epidemijom. Za dolazak iz zelenih zemalja bit će potreban PCR test pri povratku u Britaniju, koji ondje stoji oko 860 kuna.

“To nije ponovno pokretanje prometa koje su ministri obećali“, objavila je Airlines UK, organizacija koja okuplja British Airways, EasyJet, Ryanair i druge aviokompanije. “To je novi udarac za sektor koji je već na koljenima”, dodali su.

EasyJet, najveći britanski avioprijevoznik po broju putnika, izravno je kritizirao zahtjev za PCR testom koji je skuplji od nekih letova te tvrtke, pa je pozvao vladu da izmijeni svoj plan.

Izvršni direktor Johan Lundgren kazao je da bi se time let zrakoplovom ograničio samo na bogate. Britanci su posljednjih 20 godina prihvatili niskobudžetne letove i jedni su od najrastrošnijih europskih turista. Prije dvije godine je 60 posto Britanaca na odmor išlo izvan domovine.

Ministar prometa Grant Shapps rekao je da vlada želi s vremenom pojeftiniti testiranje, a vlada je objavila da će okvir za međunarodna putovanja biti ponovno razmatran krajem lipnja, u srpnju te u listopadu.

“Ne kažem da ljudi ne trebaju sada rezervirati neka putovanja”, rekao je Shapps i dodao “Ovo je prvi put u puno mjeseci da to mogu reći”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close