Britanski avioprijevoznici traže ‘zračne mostove’ sa zemljama niskog rizika od koronavirusa

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2020. u 21:59
Odluka o karanteni imat će ozbiljne ekonomske posljedice/REUTERS

“Zračni mostovi” oslobodili bi obaveze 14-dnevne karantene posjetitelje iz zemalja s niskim stopama korovirusne infekcije.

Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o “zračnim mostovima” kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.

U pismu premijeru Borisu Johnsonu kompanije upozoravaju da će 14-dnevna karantena za sve putnike koji slete u Veliku Britaniju imati ozbiljne gospodarske posljedice, navodi BBC. Podsjetimo, čelnik Ryanaira Michael O’Leary nedavno je ustvrdio da je plan o 14-dnevnoj karanteni “idiotski i neprovediv”.

Pismo su potpisali čelnici kompanija poput EasyJeta, TUI-ja, Jeta2 i Virgin Atlantica i udruženja, uključujući Airlines UK, Britansku gospodarsku komoru te Udrugu za ugostiteljstvo i proizvodnju Made UK.

Kompanije smatraju da bi vlada trebala ublažiti mjere za putnike iz zemalja niskog rizika, tražeći od vlade diferencirani pristup. “Zračni mostovi” oslobodili bi obaveze 14-dnevne karantene posjetitelje iz zemalja s niskim stopama korovirusne infekcije.

„Alternativa uključuje rizik velike štete u arterijama britanske trgovine i opskrbnim lancima ključnih sektora i gura Britaniju u ulogu promatrača dok druge zemlje počinju razgovore o otvaranju granica”, stoji u pismu. Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel najavila je prošlog petka da će mjera obavezne karantene stupiti na snagu 8. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close