Britanija gubi na financijama i carinama, EU u ribarstvu

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2019. u 22:00
Vlada premijera Johnsona pojačala je pripreme za izlazak 31. listopada/REUTERS

Britanski financijski sektor neće više imati onu ‘dubinu’ pristupa europskom tržištu kao do sada.

Brexit bez dogovora najžešće će udariti Ujedinjeno Kraljevstvo u području financijskog sektora i bescarinskog pristupa europskom tržištu, dok će europska strana najviše izgubiti na području ribarstva.

Dolaskom nove garniture britanske vlade s premijerom Borisom Johnsonom na čelu aktualiziran je scenarij "tvrdog" brexita. Kako je prošloga tjedna najavio ministar vanjskih poslova Dominic Raab, sukladno naredbi premijera Johnsona snažno su pojačane pripreme za napuštanje Europske unije 31. listopada. 

Dodatni paket pomoći
Sukladno tome, ministar financija Sajid Javid ovoga će tjedna predstaviti dodatni paket proračunske pomoći za izbjegavanje posljedica brexita "težak" milijardu funti. Poslovni list Financial Times analizirao je pet područja – razmjenu podataka, financijske usluge, carine, promet i ribarstvo – u kojima bi se najviše mogle osjetiti posljedice izlaska bez dogovora.

Zaključak je da bi obje strane osjetile podjednake negativne posljedice takvog ishoda sage o britanskom napuštanju Europe. Britanska strana najviše bi negativnih posljedica osjetila u financijskom sektoru, inače ključnom dijelu svog gospodarstva te na efektu povratka carina prilikom trgovine s Europom. Nakon brexita britanski financijski sektor izgubit će pristup jedinstvenom europskom tržištu. U tom se pogledu Europska unija bolje pripremila na moguće poremećaje.

 

585 milijuna

eura vrijedi ulov europskih ribarica u britanskim vodama

Dogovoren je privremeni pristup, do idućeg ožujka, za tvrtke iz Velike Britanije koje se bave namirom vrijednosnica, godinu i pol za depozitorije te šestomjesečni izuzetak za namiru OTC transakcija. Međutim, dugoročno gledano britanski financijski sektor više neće uživati onu "dubinu" pristupa europskom tržištu koju je imao do sada, čak i ako Bruxelles i London kasnije urede svoje financijske odnose.

Drugi problem za Britaniju bit će njezin izlazak iz carinske unije što znači da će britanske kompanije prilikom trgovine s Europom morati ispunjavati carinske formulare, mijenjati deklaracije za prehrambene proizvode i prolaziti granične veterinarske i fitosanitarne kontrole. Sam Lowe, stariji analitičar u Centru za europske reforme ističe kako se kompanije nisu kvalitetno pripremile za povratak carina jer je većina vjerovala kako scenarij "tvrdog" brexita nije realan. Tu tezu dobro oslikava podatak da je početkom godine britanska vlada pozvala 145.000 tvrtki koje trguju s EU da se upišu u sustav koji bi im omogućio pojednostavljivanje carinskih postupaka.

Jasan gubitnik
Do sada se odazvalo samo oko 10.000 kompanija. Ribarstvo je pak područje gdje će Europska unija mnogo više izgubiti jer Velika Britanija više neće biti dio zajedničke ribarstvene politike. S obzirom da europske države mnogo više izlovljavaju ribe u britanskim vodama nego što britanske ribarice ulove u europskim vodama, gubitnik je jasan.

Bruxelles procjenjuje da europski ribari u britanskim vodama ulove ribe za 585 milijuna eura, a polovica kapaciteta belgijske ribarske flote ovisi o pristupu britanskim vodama. S druge strane, obje strane bit će pogođene poremećajima u prometu između kontinenta i Otoka te u razmjeni podataka. Što se tiče potonjega, izlazak bez dogovora učinio bi razmjenu podataka nelegalnom što bi se odrazilo na tehnološke kompanije i zdravstveni sektor.  

Komentirajte prvi

New Report

Close