Brexit već stvorio goleme štete. Najgore slijedi, London ‘istiskuju’ Frankfurt i Pariz

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2021. u 22:00
Dugoročno će Frankfurt biti ‘pobjednik’ kada se radi o imovini/SHUTTERSTOCK

Zbog britanskog napuštanja EU oko 7400 radnih mjesta u financijskom sektoru preselilo u druga europska središta.

Više od 400 financijskih tvrtki u Britaniji premjestilo je aktivnosti, radnike i ukupno tisuću milijardi funti (1400 milijardi dolara) imovine u Europskoj uniji zbog Brexita, a najgore tek slijedi, pokazalo je istraživanje savjetodavne kuće New Financial.

“Mislimo da su te procjene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze brexita”, zaključak je istraživanja, objavljenog u petak.

Nije bila široke ruke

EU nije bio široke ruke prema Britaniji u pitanju izravnog pristupa tržištu financijskih usluga, koje od siječnja nisu uključene u trgovinski sporazum EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Pristup vjerojatno neće odražavati susretljivost, pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za brexit i usredotoči se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora financijskih usluga”, sugeriraju autori studije. Otprilike 7400 radnih mjesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim financijskim centrima u EU, utvrdio je New Financial.

Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji Covida-19. Iz Velike Britanije je preselilo ukupno 440 tvrtki, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje New Financiala iz 2019., kada ih je otišlo 269. U savjetodavnoj kući procjenjuju da ih je stvarno otišlo više od 500.

1000

milijardi funti imovine 400 je financijskih tvrtki iz Britanije premjestilo u EU

Najviše ih je otišlo u Dublin na susjednom otoku Irskoj, ukupno 135. Slijedi Pariz kamo su otišle 102 tvrtke, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

“Preraspodjela njihovih aktivnosti širom EU-a vratila je sat nekih 20 godina unazad”, zaključuju autori istraživanja. Banke su premjestile ili premještaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravatelji i menadžeri imovine prenijeli su preko 100 milijardi, smanjujući poreznu osnovicu u Velikoj Britaniji.

“Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti ‘pobjednik’ kada se radi o imovini, a Pariz će u konačnici biti najveći dobitnik u pogledu radnih mjesta”, procjenjuju u New Financialu. Amsterdam je u siječnju Londonu preoteo poziciju najvećeg europskog središta za trgovanje dionicama i ta činjenica najvidljivije odražava utjecaj Brexita na sektor financija

Utjecaj će slabiti

U obrnutom bi smjeru 300 do 500 manjih financijskih tvrtki iz EU-a moglo otvoriti stalne urede u Britaniji, prognoziraju autori istraživanja, što je daleko manje no što predviđa većina savjetodavnih tvrtki, najavljujući dolazak tisuću tvrtki.

Londonski City ostat će u doglednoj budućnosti dominantno financijsko središte u Europi, ali njegov će utjecaj s vremenom slabiti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini financijskim uslugama s EU-om, ističu u New Financialu.

Komentirajte prvi

New Report

Close