BP potpisao s Rosnjeftom ugovor vrijedan 300 milijuna dolara

Autor: Tomislav Oharek , 26. svibanj 2014. u 22:00
Predsjednik Uprave Rosnjefta Igor Sečin pod budnim okom predsjednika Putina/REUTERS

Američke kompanije ostale su poprilično usamljene u bojkotu ‘ruskogm Davosa’ pa je ugovor s Rosnjeftom potpisao i emiratski Mubadala Petroleum.

BP je potpisivanjem ugovora o eksploataciji nafte iz škriljevca sa državnom kompanijom Rosnjeft potvrdio svoju predanost suradnji s tom državom.

Britanska kompanija na taj se potez odlučila unatoč sankcijama protiv Rusije zbog politike te zemlje prema ukrajinskoj krizi, a koje ponajviše guraju Sjedinjene Države. Štoviše, pod sankcijama Amerikanaca našao se i predsjednik Uprave Rosnjefta, no to se Britanaca, koji inače imaju udjel od 19,7 posto u ruskoj kompaniji, nije previše dojmilo. BP tu nikako nije usamljen a njegov ugovor težak 300 milijuna dolara samo je jedan od mnogih potpisanih posljednjeg dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu.

Inače, godišnji događaj pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina postao je predmetom kontroverzi nakon što se State Department uključio u intenzivno 'objašnjavanje' novonastalih političkih odnosa šefovima vodećih američkih kompanija i banaka. Pod tim pritiskom mnoge od njih su popustile i nisu poslale inače uobičajene najviše ešalone svojih Uprava u Putinov rodni grad. S druge pak strane na forumu su bili predsjednici Uprava svih vodećih europskih naftaša – Bob Dudley iz BP-a, Ben van Beurden iz Shella, Claudio Descalzi iz Enija i Christoph de Margerie. Time su, piše The Financial Times. , kompanije sa Zapada odaslale jasnu poruku da ih itekako zanimaju poslovi u Rusiji unatoč, i dalje poprilično mekim, sankcijama.

Osim iz Europe, pomalo neočekivana pljuska američkoj politici došla je od još jednog tradicionalnog saveznika. Tako je, također s Rosnjeftom, ugovor o suradnji i istraživanju potpisao s emiratskim Mubadala Petroleumom, iza kojeg stoji osobno princ Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Usto, javlja Reuters, Rosnjeft je potpisao još niz najrazličitijih ugovora s kompanijama poput talijanskog Pirellia, kubanskog CUPET-a, indijskim ONGC Videshom, vijetnamskim PetroVietnam Oil Corporationom,  mongolskim NIC LLC-om, venezuelanskim PDVSA-om , azerbajdžanskim SOCAR-om i  francuskim Alstomom, a pokrenuti su i pregovori o kupnji većeg udjela u North Atlantic Drillingu u vlasništvu norveške državne kompanije Norway's Seadrill. 

Komentirajte prvi

New Report

Close