‘Bosni prijeti ukrajinski scenarij’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2014. u 10:36
Prosvjedi u BiH rezultat su nefunkcionalnosti države/REUTERS

Bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown poručio kako trenutačni pristup međunarodne zajednice ne funkcionira i dugoročno je opasan.

Međunarodna zajednica mora odmah promijeniti dosadašnji pasivan odnos prema BiH i jače se angažirati na njezinu očuvanju ne želi li ukrajinski scenarij i u BiH, upozorio je u utorak u Sarajevu nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, koji je tu dužnost obnašao od 2002. do 2006. godine.

Sudjelujući na seminaru o sigurnosti u jugoistočnoj Europi, kojeg je organizirala Parlamentarna skupština NATO-a u okviru Rose-Roth programa namijenjenog jačanju suradnje s parlamentima država središnje i istočne Europe, Ashdown je kazao kako je došao upozoriti na tešku, nediplomatsku istinu uključujući tu opasnost od svakovrsnih paraliza unutar BiH i secesionizma Republike Srpske, ali i poziva na uspostavu trećeg etiteta."Moja je poruka za međunarodnu zajednicu: trenutačni pristup jednostavno ne funkcionira", kazao je Ashdown ocijenivši da proteklih deset godina BiH ide unatrag, što je veoma opasan put. "Politika međunarodne zajednice je politika neangažiranja i očekivanja da će vrijeme učiniti svoje, no to se neće dogoditi", istaknuo je Ashdown, koji predlaže nov strateški angažman i partnerstvo s progresivnim snagama u BiH.

Upozorava da će, nastavi li se s ponašanjem kakvo je dominiralo proteklih godina, BiH tonuti u crnu rupu disfunkcionalnosti, podjela i korupcije."Ne mogu sakriti tugu zbog propuštenih prilika iz proteklih godina", kazao je Ashdown upozorivši kako će stanje biti samo gore ako se pristup odmah ne promijeni. Istaknuo je da političari u BiH moraju odmah prestati sa zagovaranjem etničkih podjela, a nada se i novim licima na jesenskim općim izborima."Neki političari u BiH igraju na kartu Moskve i na još opasniju kartu panslavenstva", kazao je Ashdown aludirajući na predsjednika RS Milorada Dodika i njegove opetovane prijetnje referendumom o neovisnosti tog entiteta. Ashdown to ocjenjuje manipulacijom čiji je cilj pobijediti na izborima, ali koja u konačnici može dovesti do podjele i destabilizacije BiH po ukrajinskom scenariju."Europa i SAD moraju odlučno djelovati kako bi spriječili ovakve podjele u BiH", poručio je Ashdown ukazujući na odgovornost Bruxellesa i Washingtona da "svim sredstvima" zaštite teritorijalni integritet BiH.

Dodao je i kako se u potpunosti slaže s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem da je potreban velik, a ne mali korak da bi se BiH vratila s ruba propasti te da "treba stvoriti decentraliziranu, ali funkcionalnu državu".Izvjestitelj Parlamentarne skupštine NATO-a za sigurnosna pitanja Julio Miranda Calha kazao je kako NATO ostaje otvoren za primanje u članstvo svih država jugoistočne Europe pa tako i BiH, no uvjet je provedba nužnih reformi. Upravo to su zatražili i građani BiH na prosvjedima koji su započeli u veljači, rekao je Cahla istaknuvši kako BiH treba "cjelovite ustavne reforme". 

Komentirajte prvi

New Report

Close