Bosch ne može proizvesti dovoljno autočipova

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2021. u 22:00
Volksmar Denner, izvršni direktor Boscha /Reuters

Bosch je ključni dobavljač autoindustrije i u idućoj godini planira uložiti više od 400 milijuna eura u proizvodnju mikročipova u matičnoj Njemačkoj i u Maleziji.

Šok u opskrbi poluvodičima koji je izazvala pandemija koronavirusa prevladan je, ali potražnja i dalje uvelike nadmašuje mogućnosti proizvodnje, upozorio je u srijedu čelnik njemačke tehnološke grupe Bosch.

“Iskrsnuli su jednokratni problemi s kojima smo se uhvatili u koštac”, rekao je Volkmar Denner na konferenciji automobilske industrije u organizaciji automobilskog časopisa Automobilwoche.

“Sada se suočavamo sa strukturnim deficitom, potražnja uvelike nadmašuje mogućnosti proizvodnje”, objasnio je Denner.

osch je ključni dobavljač autoindustrije i u idućoj godini planira uložiti više od 400 milijuna eura u proizvodnju mikročipova u matičnoj Njemačkoj i u Maleziji, a najveći dio iznosa rezervirao je za ubrzano proširenje tvornice 300-milimetarskih čipova u Dresdenu.

Denner priznaje da se i oni u proizvodnji nekih čipova i senzora oslanjaju na podizvođače, pa nisu zaštićeni od poremećaja u lancima opskrbe.

“Možemo smanjiti pritisak u nabavnim lancima kada su u pitanju proizvodi koje sami proizvodimo, ali Boschov senzor ima puno dijelova koje kupujemo od drugih”, objasnio je.

Snažna potražnja za čipovima očitovala se u rezultatima kompanija koje ih proizvode i njemački je Infineon danas izvijestio da mu je dobit u fiskalnoj godini koja je završila u rujnu rujnu utrostručena, na 1,17 milijardi eura.

Prihod mu je uvećan za 29 posto, na 11,1 milijardu eura. U novoj fiskalnoj godini trebao bi porasti na oko 12,7 milijardi eura, procjenjuju u Infineonu.

“S obzirom na kontinuirano veliku potražnju za poluvodičima koji su nužni da bi svijet bio energetski učinkovit i međusobno povezan očekujemo da će 2022. fiskalna godina jako dobra”, izjavio je izvršni direktor Reinhard Ploss.

Komentirajte prvi

New Report

Close