Bogoljub Karić ‘čist’, vraća se u Srbiju nakon 10 godina

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2016. u 22:01
Foto: PD

Obustavljena istraga i povučena potjernica za nekad najvećim poduzetnikom.

Specijalni sud u Beogradu ukinio je rješenje o pritvoru i naložio povlačenje potjernice koja je prije 11 godina raspisana za Bogoljubom Karićem, pošto je tužiteljstvo za organizirani kriminal obustavilo istragu protiv njega. Tužiteljstvo je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića povodom osnivanja Mobtela i omogućavanja tvrtkama s Cipra dobivanje deviznih kredita Astra banke bez jamstava, piše Blic.
Najbogatiji čovjek u Srbiji u vrijeme Miloševićeve vlasti posljednjih deset godine proveo je u Rusiji gdje je razvio velike građevinskie poslove. Njegov BK Group u toj zemlji trenutno gradi oko 15 milijuna četvornih metara poslovnog prostora i stanova, osnovao je banku u Moskvi i zapošljava ukupno oko 60.000 osoba.

Budući da ga više nitko ne progoni Bogoljub Karić najavio je povratak u Srbiju, i to već u subotu na dan vjenčanja svoje kćeri, kako je potvrdio Blicu.

Nestali dokumenti

U rujnu je priopćeno da je zastario postupak koji je vođen pred Višim sudom u Beogradu po optužnici Višeg tužiteljstva iz 2010. kojom je Kariću i još 14 osoba na teret stavljeno da su od 1998. do 2005. nezakonito izvlačili novac iz Mobtela. Tužiteljstvo je obustavilo dvije istrage započete još 2006. protiv Bogoljuba Karića i četvorice suradnika, Sretena Karića, Olge Erdeljanović, Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković.

Novim vještačenjem je utvrđeno da je u Mobtel prilikom nabavke i isporučivanja opreme suosnivač BK Trade imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove, koji nisu prikazani kod fakturiranja, te je tužiteljstvo navelo da su iz toga zaključili kako nije pribavljena protupravna imovinska korist.
Druga istraga protiv članova obitelji Karić vođena je zbog sumnje da od kolovoza 1999. do listopada 2000. zloporabom novčanih sredstava Mobtela, koja su se nalazila na računu Astra banke, pribavili nezakonito iznos znatno veći od 1,500.000 dinara i istovremeno omogućili tvrtkama s Cipra dobivanje deviznih kredita bez jamstava.
Tužiteljstvo je navelo da u istrazi nije mogli doći do dokumenata, jer su utvrdili da je za vrijeme likvidacije Astra banke u prostorijama s dokumentima koje je zapečatio sud izbio požar u kojem je izgorio deo dokaza važan za postupak.

 

Stanovi s cijenom nižom od 500 eura po kvadratu

Boguljub Karić je u ožujku prošle godine najavio brojne projekte koje bi BK Group mogao ponuditi Srbiji, kao što je izgradnja poslovno stambenog kompleksa Tesla City u Beogradu, površine oko dva milijuna četvornih metara. U srpnju ove godine srpski mediji su kao senzaciju prenijeli Karićevu ponudu prema kojoj bi BK Group izgradio socijalne stanove u Srbiji čija će cijena biti niža od 500 eura za četvorni metar. Gradilo bi se ukupno oko tri milijuna kvadrata, a gradnja bi mogla početi krajem 2017. ili početkom 2018. godine. Kako je najavljeno, s gradom Beogradom, gdje bi bilo izgrađeno oko dva milijuna stambenih kvadrata, trenutno se pregovara o mogućim lokacijama, a stanovi bi se gradili i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Dragomir Karić, Bogoljubov brat, obećava usto ponovno pokretanje BK televizije, za koju je već kupljena oprema, a emitirat će svoj obiteljski program.

Bogoljub Karić zajedno je s tri brata i sestrom osnovao je obiteljsku tvrtku Braća Karić u Peći 1971. godine, koja se razvila u veliku kompaniju koja je poslovala u raznim sektorima: telekomunikacij, građevinarstvu, financijama, obrazovanju, medijima i trgovini. Bogoljub Karić bio je i vlasnik privatnog BK sveučilišta i još nekoliko tvrtki u Srbiji i inozemstvu. Bavio se i politikom, u vladi Mirka Marjanovića u MIloševićevo vrijeme bio je ministar bez portfelja. Kasnije je osnovao političku stranku Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić čiji je bio predsjednik.

Povrat zaplijenjene imovine

Do 2005. godine, njegova kompanija je bila suvlasnik kompanije Mobtel Srbija zajedno sa PTT-om Srbija. Bogoljub Karić je također osnivač Karić Fondacije koja ulaže svoja sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja i potporu mladim osobama. Reagirajući na vijest da je protiv njega obustavljena istraga Bogoljub Karić je napisao na svom Facebook profilu: “Poslije 20 godina sumnjičenja da sam, navodno, zloporabio položaj u privatnoj kompaniji, obustavljena je istraga koja je protiv mene vođena, čime je potvrđeno staro pravilo da je pravda spora, ali dostižna”.
Njemu i njegovoj obitelji sada će se morati vratiti nekoliko automobila, kuća i poslovnih prostora koji su privremeno bili zaplijenjeni za vrijeme istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Tužba u Strasbourgu

Međutim, prema tvrdnjama Blica, članovima obitelji Karić, zaplijenjenjena su samo dva automobila Ferrari 599 i Fiat 500, dok postupak za privremeno oduzimanje više nekretnina i udjela nikada nije dobio epilog na sudu.
Ti automobili nikada nisu korišteni i čuvaju se u skladištu Direkcije. Bit će vraćeni vlasniku kada Direkcija dobije rješenje o vraćanju vozila.
S druge strane, poRtarl Alo.rs navodi da je obitelji Karić oduzeto više nekretnina u Beogradu, zgrada od 1778 četvornih metara, u vlasništvo Astra banke i BK telekoma, poslovni prostor u vlasništvu kompanije Braća Karić i sedam stanova sedam stanova površine veće od 600 kvadrata, te tri kuće i četiri stana u vlasništvu obitelji Karić. Bogoljub Karić pokrenuo je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu postupak za zaštitu imovine koja mu je oduzeta u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close