BMW iznenadio ulagače, očekuje veći profit

Autor: Ana Blašković , 03. listopad 2021. u 22:00
U drugom tromjesečju BMW je objavio 4,8 milijardi eura neto dobiti/REUTERS

Osim više EBIT-e, bavarska tvrtka revidirala očekivanja povrata na kapital prema rasponu između 20 i 23 posto.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW ugodno je iznenadio ulagače objavom da očekuje veću dobit u ovoj godini od prethodnih prognoza.

Zahvaljujući višim cijenama novih i rabljenih automobila kompanija je za 2021. podigla očekivanja EBIT marže (zarade prije kamata i poreza) između 9,5 i 10,5 posto umjesto ranijih 7 i 9 posto.

“BMW potvrđuje da je kompanija na dobrom putu da ostvari solidne zarade u drugoj polovini ove godine i, još važnije, u 2022.”, rekao je Arndt Ellinghorst, analitičar Bernstein Research nakon što je njemački proizvođač objavio više prognoze nakon zatvaranja tržišta u četvrtak.

Osim više EBIT-e, BMW je revidirao i očekivanja povrata na kapital u segmentu financijskih usluga između 20 i 23 posto, s prethodnog prognoziranog raspona između 17 i 20 posto, stoji u priopćenju proizvođača automobila.

“Premda se očekuje da će ograničenja u nabavi poluvodiča i dalje utjecati na proizvodnju i isporuke kupcima u narednim mjesecima, BMW očekuje da će nastavak pozitivnog cjenovnog efekta u segmentu novih i rabljenih vozila kompenzirati negativne efekte prodaje u aktualnoj financijskoj godini”, stoji u priopćenju.

Njemački proizvođač u kolovozu je povećao prognozu za ovogodišnju dobit na razinu između 7 i 9 posto, koju je menadžment kompanije ranije targetirao između 6 i 8 posto.

Tada je ulagačima poručeno da je prognoza za temeljni scenarij održiva, no investitori su se pribojavali planova Uprave da jače zakorači prema vozilima na električni pogon i posljedica segment tradicionalnih motora s unutrašnjim izgaranjem.

Nervoza ulagača izvire iz strateških razlika tvrtke u odnosu na ostatak automobilske industrije; BMW-ovi glavni konkurenti razvili su zasebna električna vozila, dok taj njemački proizvođač ide u smjeru kombiniranja električnog i tradicionalnog motora.

U drugom tromjesečju godine BMW je objavio 4,8 milijardi eura kvartalne neto dobiti, u usporedbi s 212 milijuna eura gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine.

Dionice tog proizvođača trgovale su se po 82,23 eura u petak, blago niže nego dan ranije, a što je u skladu s indeksom Auto Stoxx Europe 600 indeks koji je pao 0,7 posto, prenosi Forbes.

Komentirajte prvi

New Report

Close