Bloomberg razmatra kupnju FT-a

Autor: Tomislav Oharek , 11. prosinac 2012. u 15:24
Michael Bloomberg/J. D./EPA

Račune njujorškog gradonačelnika mogao bi pomrsiti Thomson Reuters, koji bi kupnjom Financial Timesa dobio uporište u tiskanim medijima.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je i vlasnik istoimene novinske agencije za gospodarske vijesti, razmatra kupnju uglednog britanskog lista The Financial Times, no račune bi mu mogao pomrsiti Thomson Reuters.

Kako piše The New York Times pozivajući se na izvore bliske Bloombergu, on važe tešku odluku o kupnji dnevnih novina, koje kako sam kaže iznimno cijeni i redovito kupuje, te posljedica tog poteza koji bi mogao narušiti ugled njegove kompanije koja se hvali visokom profitabilnošću. Naime, dok Pearson, vlasnik FT-a, ne objavljuje pojedinačne rezultate za te novine, analitičari procjenjuju kako ona posluje s minusom.Kalkulacija je drukčija u slučaju Thomson Reutersa, drugog potencijalnog kandidata za kupnju FT-a. Dok je Bloomberg svoju tvrtku za financijsko izvješćivanje pokrenuo 1982. godine, James C. Smith, predsjednik i glavni izvršni direktor Thomson Reutersa novinsku tintu ima u svojim venama, a u svome uredu i danas drži starinski tiskarski stroj. FT bi osnažio brend Thomson Reuters i dao im uporište u tiskanim medijima u kojima, za razliku od Bloomberga koji je 2009. kupio i revitalizirao Businessweek, danas nisu prisutni. Analitičari procjenjuju vrijednost FT-a na oko 1,2 milijarde dolara, što bi si Bloomberg sa godišnjim prihodom od 7,6 milijardi, ali i Thomson Reuters sa 13,8 milijardi dolara lako priuštili. No prvo Pearson mora ponuditi FT na prodaju U obzir valja uzeti da 31. prosinca odstupa dugogodišnja direktorica Pearsona Marjorie Scardino, a koja je rekla da dok je živa FT neće prodati.

Komentirajte prvi

New Report

Close