Blockchain praćenje robe kao rješenje za irsku granicu

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2019. u 22:00
Obnova 'tvrde granice' na irskom otoku gorući je problem u procesu Brexita/REUTERS

Svaki detalj o robi bilježio bi se na blockchainu, no stručnjaci smatraju da ga prijevozničke tvrtke neće usvojiti.

Skupina stručnjaka više profila britanskoj i irskoj vladi predstavila je moguće rješenje kako izbjeći obnovu "tvrde granice" na irskom otoku.

Radi se o tehnologiji praćenja transporta robe između Sjeverne Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, a svaki detalj bio bi upisan na blockchainu.

Rješenje je predstavio konzorcij ELAND, a njegov izvršni direktor Charles Le Gallais naveo je za Reuters kako se time presijeca Gordijski čvor kako Velika Britanija može izaći iz Europske unije, a istovremeno održati jamstva dana u sporazumu od Velikog petka.

Inače, ELAND konzorcij čine poduzetnici, prometni i logistički stručnjaci te računalni inženjeri. S ELAND-ovim planom upoznati su britanski dužnosnici i irski parlament, a glasnogovornik vlade u Londonu izjavio je kako plan detaljno proučavaju.

U Dublinu prijedlog nisu željeli komentirati. Razat Gaurav, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju softvera za upravljanje dobavnim lancima za Reuters ističe kako bi prijedlog ELAND-a mogao pružiti sigurnost i vidljivost koja roba prelazi granicu.

No, ako je tehnologija presložena, transportna industrija je neće koristiti, dodaje Gaurav. Manufacturing Northern Ireland, skupina koja se zalaže za olakšavanje poslovanja, ističe kako je rješenje pogodno samo za vrijednu i osjetljivu robu, poput alkohola ili lijekova.

Šef te skupine Stephen Kelly dodaje kako je teško vjerovati da će vlasnici 140.000 kamiona u Sjevernoj Irskoj investirati u tu tehnologiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close