Blackberry spašavaju auti koji sami voze

Autor: Tomislav Pili , 19. prosinac 2016. u 21:59
Otvaranju istraživačkog centra nazočio je i kanadski premijer Justin Trudeau/REUTERS

Kanadska kompanija otvorila istraživački centar za razvoj autonomnih vozila.

Kanadski Blackberry u ponedjeljak je otvorio istraživački centar za autonomnu vožnju pokušavajući se prebaciti s proizvodnje mobitela u obećavajuću utrku s tehnologijom za autonomnu vožnju.

Centar je smješten u gradu Waterloou, a otvaranju je nazočio i kanadski premijer Justin Trudeau. Nakon što su njegove mobitele s tržišta izgurali Samsung i Apple, Blackberry svoju budućnost vidi u mnogo profitabilnijem poslovanju sa softverom i upravljanju mobilnim uređajima. Iz tog je razloga kompanija proširila svoju podružnicu u Ottawi pod nazivom QNX koja se bavi razvojem naprednih sustava pomoći u vožnji te tehnologije za autonomna vozila.

Jednostavnije rečeno, Blackberry pokušava razviti softver koji može raditi uvezan sa mnoštvom senzora i kamera koji su potrebni da bi automobil vozio samostalno. Na tom projektu kompanija surađuje sa sveučilišnim razvojnim timovima, a prošloga su mjeseca dobili dopuštenje za testiranje autonomne vožnje Fordovih automobila na cestama provincije Ontario. "Ako mogu dokazati da imaju cijeli paket, apsolutno mogu dominirati cijelim tržištem operativnih sustava za autonomna vozila", smatra Sam Fiorani, analitičar AFS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close