Biznis odahnuo nakon škotskog referenduma

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2014. u 22:00
Unionisti su nakon referenduma slavili/REUTERS

Unatoč ishodu referenduma na tržištima je neizvjesnost glede toga kako će izgledati reformirani status Škotske.

Nakon što je prvi problem sa referendumom riješen, britansku poslovnu zajednicu čeka nova neizvjesnost – kako će izgledati reformirani status Škotske unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Vijest da su škotski birači u četvrtak po treći puta u posljednjih 35 godina odbacili na referendumu ideju o neovisnosti imala je olakšavajući učinak na financijska tržišta i ukupnu poslovnu zajednicu. Britanska funta u petak je skočila prema euru na najviše razine u posljednje dvije godine, a olakšanje se prelilo i na Londonsku burzu.Međutim, iako je nacionalistima "golub ostao na grani", imaju "vrapca u ruci". Vlada u Londonu još je prije referenduma najavila prijenos većih ovlasti u području financija, poreza i socijalne politike na Edinburgh ako Škotska ostane u sastavu Velike Britanije.

Prema najavama, nacrt zakona o prijenosu ovlasti trebao bi biti objavljen 25. siječnja 2015., na rođendan škotskog nacionalnog pjesnika Roberta Burnsa.Analitičari smatraju da će porezna reforma značajno pritisnuti britanski proračun i prisiliti Downing Street na snažnije mjere štednje. Osim toga, u slučaju da Britanija sljedeće godine na referendumu odluči izaći iz EU, to će opet ojačati nacionalističke težnje u proeuropskoj Škotskoj. Novi referendum tada nije isključen, što će se odraziti na poslovanje naftnih kompanija koje vade naftu pored škotskih obala. 

Druga runda

Kreće prijenos ovlasti

Stručnjaci upozoravaju kako prijenos ovlasti na škotski parlament s ustavnog stanovišta možda neće biti tako jednostavan kako se čini. Analitičari švicarske banke UBS ističu kako odbacivanje neovisnosti Škotske na referendumu nije ostavilo bez posljedica politički i ekonomski status Ujedinjenog Kraljevstva. Sada kreće prijenos ovlasti na Škotsku s kontroverznim političkim problemima u vezi tog prijenosa, ocjenjuje UBS. "No, za financijske investitore i poslovne ljude te su promjene vjerojatno manje važne", smatraju analitičari UBS-a. S druge pak strane, šefica Škotske trgovinske komore Liz Cameron za Financial Times je izjavila kako poslovna zajednica sada želi jasno znati detalje koje će ovlasti biti prenijete na škotski parlament i u kojem vremenskom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close