Bivši šef tajne službe prodaje vojne bunkere, cijena bi vas mogla iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2022. u 11:17
Foto: Pixabay

Nekadašnja Čehoslovačka je izgradila tisuće bunkera da bi se suprotstavila nacističkoj Njemačkoj. Danas oni ničemu ne služe – i prodaju se. S malo mašte u njima se može napraviti svašta.

Češki novinari su se u četvrtak sjatili oko Andora Šandora, bivšeg šefa tajne službe, danas privatnog poduzetnika u sektoru sigurnosti. Najavio je da će pričati o ‘važnim sigurnosnim izazovima za zemlju’.

Svi su ostali zabezeknuti kad je Šandor počeo dijeliti prospekte kojim se reklamira – prodaja bunkera, piše Deutsche Welle. Slika u bizarnoj brošuri pokazuje obitelj u podzemnom bunkeru, zaštićenu i sretnu, dok iznad njih tornado ili tenkovi ruše njihovu kuću. Ta sigurnost koštala bi građanina oko dvadeset tisuća eura.

Iako djeluje čudno, potražnja za bunkerima je porasla u doba rata u Ukrajini i priča o mogućem atomskom udaru. Ali u Češkoj potrošači imaju izbor – ne moraju davati silne novce Šandoru i sličnima već, uz malo sreće, mogu kupiti pravi vojni bunker za male iznose.

Licitacija za bunkere

Milan Krulich je čovjek kojem se valja za to obratiti. On je u Ministarstvu obrane zadužen za prodaju nepotrebne imovine vojske. Takoreći, čovjek koji upravlja s 1.500 vojnih bunkera i to samo na sjeveru zemlje.

Danas prodaje dva bunkera koji su nekad davno trebala štititi lokalnu prugu – sada je umjesto pruge tamo biciklistička staza. Naime, tridesetih godina, u strahu od Hitlerove Njemačke, tadašnja Čehoslovačka je duž granice napravila dvostruku obrambenu liniju lakih utvrđenja. Za samo dvije godine izgrađeno je devet tisuća bunkera, često površine od po svega nekoliko četvornih metara.

Oni nisu mnogo pomogli ni tada, a ni kasnije nisu ničemu služili. Većina ih je danas puna smeća, neki su zarasli u korov, druge su išarali vandali. Ali bunker se lako da očistiti ako je solidno napravljen.

Tako Krulich vodi potencijalne kupce i pokazuje im nekretninu. Metalna vrata odavno su skinuta, ali zidovi su još dobri. Jedanaest kvadrata, uz biciklističku stazu. Početna ponuda dvije tisuće eura.

Iz lokalne mjesne zajednice kažu da bi rado kupili bunker – i od njega napravili malu prodavaonicu s osvježenjima za bicikliste koji voze ovom stazom. Ali pitanje je hoće li u proračunu biti novaca.

Apartman kao u hotelu

Kažu da malena utvrđenja često kupuju zaljubljenici u vojnu povijest ili udruženja koja se bave lokalnom poviješću. Često ih lijepo urede i pretvore u male muzeje. Drugi pak ondje skladište vino ili krumpir ili bunker koriste kao vikendicu.

Ali tu su i ljudi poput Richarda Matouša. Do sada je kupio i preuredio pet malih bunkera u jednosobne apartmane. Tako je ispunio svoj dječački san. “Svako dijete voli raditi bunkere. Kod mene je to ostalo do danas: kad sam prije šest godina saznao da vojska prodaje prave bunkere, nisam oklijevao”, kaže on za njemački javni servis ARD.

Gosti koji noće u njegovim pansionima kažu da su zadovoljni. Ima struje preko solarnih panela, grijanje je na plin, tu je priručni frižider, čak i televizor priključen na internet.

Za jednu nekretninu, bunker je prilično mobilan. Tko iznajmi dovoljno moćan kran, doslovce može iščupati bunker od 50-ak tona u jednom komadu i jednostavno ga preseliti gdje želi. Recimo u svoje dvorište.

Prava konkurencija za trgovce poput bivšeg špijuna Šandora. Jer stari vojni bunkeri lako će pregrmjeti barem tornado.

Komentirajte prvi

New Report

Close