Bivši menadžer ruskog plinskog diva i njegova obitelj pronađeni mrtvi

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2022. u 08:21
FOTO: Pixabay

Bivši glavni menadžer ruskog plinskog giganta Novatek, Sergej Protosenja, njegova supruga i kćerka pronađeni su mrtvi u unajmljenoj vili u Španjolskoj, javili su lokalni mediji 21. travnja.

Milijunaš (55) je pronađen obješen, dok su njegova supruga i kćerka izbodene na smrt u vili u gradu Loret de Maru u blizini Barcelone 19. travnja, navela je je policija, a prenosi Radio slobodna Europa.

Navodi se da policija ispituje dva moguća scenarija – da je Protosenja ubio svoju ženu i kćer, a zatim se objesio ili da je netko ubio cijelu obitelj i potom inscenirao mjesto zločina, prenio je španjolski Telecino.

Protosenja, bivši glavni računovođa Novateka, nekada je bio član upravnog odbora te energetske kompanije. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko 400 milijuna eura. On i njegova obitelji živjeli su uglavnom u Francuskoj.

Novatek je najveći neovisni proizvođač prirodnog plina u Rusiji i analitičari kažu da je njegov fenomenalan uspon, od malog igrača ranih 2000-ih do kompanije od 79 milijardi dolara danas, u velikoj mjeri posljedica povezanosti kompanije s Kremljom. Genadij Timčenko, ključni dioničar Novateka, smatra se bliskim suradnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njihovo prijateljstvo seže u rane 1990-te.

Krajem prošle godine visoki dužnosnik Novateka uhićen je u Sjedinjenim Državama pod optužbom za utaju poreza. Mark Gjetvej, zamjenik predsjednika upravnog odbora Novateka, rekao je tada da je nevin i da će se “žestoko” boriti u tom slučaju.

Američko ministarstvo pravosuđa je 23. rujna da je Gjetvej uhićen na osnovu optužbi u vezi s 93 milijuna dolara sakrivenih na off shore računima i da se suočio s kaznom do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Komentirajte prvi

New Report

Close