Bivši direktor Alstoma dobio najmanje 870 tisuća eura ilegalnih provizija

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2018. u 13:48
TEŠ je i dalje visoko zadužena kompanija

Alstom je za podmićivanje u Sloveniji izdvojio tri milijuna eura.

Istraga izgradnje šestog bloka slovenske Termoelektrane Šoštanj (TEŠ 6) pokazala je da je ulaganje bilo preplaćeno za 500 milijuna eura. Nakon istrage jednog od najvećih koruptivnih slučajeva u Sloveniji, prema neslužbenim informacijama, policija bi trebala poduprijeti dokaze protiv onih koji su uključeni u istragu.

Policijsko izvješće o istrazi neslužbeno potvrđuje da su voditelji termoelektrane izgradili ogroman energetski blok koji je bio prevelik u odnosu na rezerve ugljena u velenjskom rudniku, izvijestio je POP TV. Iz analize e-pošte i oduzetih dokumenata proizlazi da također i podatak da su navedeni voditelji TE zavaravali s informacijom kako nije bilo moguće izgraditi manji i jeftiniji blok, te su stalno prilagođavali informacije. Policija je također provjerila cijene usporedivih elektrana diljem svijeta i ustanovila da ih je isti proizvođač, francuski Alstom, u inozemstvu izgradio za manje novca nego u Sloveniji.

 

32 milijuna

eura iznosio je lani gubitak Termoelektrane Šoštanj

Pomoć iz Hrvatske
Kao što je izvijestila POP TV, policija je dopunila kaznenu prijavu, koja je već prije nekoliko godina podnesena protiv bivšeg vodstva u TEŠ-u i svih koji su im pomagali u počinjenju kaznenih djela u jednoj od najvećih slovenskih afera.  Podaci iz Švicarske potvrđuju da je Alstom za podmićivanje u Sloveniji izdvojio tri milijuna eura, a najmanje 870 tisuća eura ilegalnih provizija, prema nalazima istražitelja, dobio je bivši direktor Uroš Rotnik. Inače, kako javlja portal Siol.net, Uroš Rotnik, bivši direktor Termoelektrane Šoštanj, koji je trenutno pod sudskom istragom zbog sumnje za zloporabu položaja u slučaju šestog bloka elektrane, više nije na popisu poreznih dužnika. Državi je konačno platio 1,6 milijuna eura poreznog duga, koji mu je 2014. odredila financijska uprava (Furs).

Prema dokumentima do kojih je došao Siol.net, u tome mu je pomogao hrvatski poduzetnik Aleksandar Hrkač, koji se navodno obogatio 90-tih godina ulaganjima na burzi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. On je ključni svjedok Rotnikove obrane u procesu dokazivanja podrijetla njegove imovine pred Fursom. Termoelektrana Šoštanj, kojoj uz ostalo pripada TEŠ 6, zabilježila je blagi porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a godinu je završila s gubitkom od 32 milijuna eura.

 

1,6 mlrd.

eura prihoda ostvario je 2017. Holding Slovenske elektrarne

To je manje nego 2016. TEŠ pripada u Holding Slovenske elektrarne (HSE) i kada je riječ o njegovom poslovanje, list Finance je analizirajući bilance zaključio da je prošle godine postigao znatno pojeftinjenje rada, troškovi su u odnosu na prethodnu godinu pali za gotovo trećinu, ili oko četiri milijuna eura.  U usporedbi s prethodnom godinom, EBITDA je prošle godine porasla za 40%, i iznosila je 30 milijuna eura. Prema podacima iz baze podataka GVIN TEŠ je krajem prošle godine imao 73 milijuna kratkoročnih obveza, što predstavlja rast od 25 posto u odnosu na 2016., i 543 milijuna eura dugoročnih obveza (sedam posto manje nego prethodne godine).  Poslovni rezultati TEŠ-a najviše ovise o kretanju cijena električne energije na europskim burzama – a na burzi u Leipzigu prošle godine porasla je za gotovo četvrtinu.

Rudnik poslovao bolje
HSE je prošle godine ostvario 1,6 milijardi eura prihoda, što je 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu i 19 milijuna dobiti, što je više od 50 posto slabije nego u 2016. U međuvremenu, iako su troškovi rada TEŠ-a pali, u HSE su prošle godine u odnosu na prethodnu povećani za 20 posto. U odnosu na 2016. godinu poboljšalo se poslovanje velenjskog rudnika ugljena, koji također pripada HSE. Ostvarili su 118 milijuna eura prihoda, zanemariv rast u odnosu na 2016., dok se čista dobit više nego utrostručila, i iznosila je 3,4 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close