Biljemerkant će za nekretnine tražiti od 5.000, pa sve do 20 milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 14. studeni 2013. u 14:09
Photo: Marko Mrkonjic/Vecernji list

Na prodaju je ponuđeno oko 200 nekretnina.

Oko 200 nekretnina osječkog trgovačkog lanca Biljemerkant koji je početkom ožujka završio u stečaju, našlo se “na bubnju”. Na podužem popisu nalazi se sve – od velikih maloprodajnih prostora do zemljišta i pojedinih zapuštenih objekata po Slavoniji i Baranji kao i veliki kompleks posrnule tvrtke na atraktivnoj lokaciji u Trpimirovoj ulici u Osijeku koji se prostire na oko 17.000 četvornih metara.

Položaj diktira cijenu

– Ima svega. Za sada ništa nije prodano, a raspon cijena je velik što diktira položaj kao i sama vrsta nekretnine – kaže stečajna upraviteljica Boja Stanković.

Prodaja će se obavljati po grupama nekretnina, a početne cijene se kreću od 5.000, pa sve do 20 milijuna kuna za pojedine od njih. Kupaca na prve dvije dražbe nije bilo, a Stanković vjeruje da će se potencijalni ponuditelji javljati u višim krugovima, kada cijene počnu padati.

Nakon otvaranja stečaja u kojem su završili jer je dug Biljemerkanta prema vjerovnicima dosegao oko 400 milijuna kuna, veći dio poslovanja u maloprodajnim objektima preuzeo je NTL – Narodni trgovački lanac koji je bio jedan od najvećih podjedinačnih dobavljača.

Sniženje na idućoj dražbi

Sesvetska grupa ušla je u zakup u oko 70 prodajnih mjesta, prema riječima Stanković, na području istočne Hrvatske. Napravili su to, objasnili su tada iz Uprave NTL grupe u Osijeku, kako bi sačuvali gospodarsku stabilnost na području domaće trgovine kao i radna mjesta. Posljedice stečaja “pripisuju” se dubioznim poslovnim aranžmanima, prvenstveno u susjednoj Srbiji, ali i neracionalnom poslovanju kao i prevelikom broju zaposlenih. Od njih ukupno 1000, radna mjesta nakon posrnuća tvrtke sačuvalo je oko 60 posto, koje je preuzeo zakupac. NTL grupa tada je pokazala i interes za otkup upravne zgrade Biljemerkanta kao i skladišnih prostora.

– NTL do sada nije sudjelovao u ponudi. Oni su trenuto u najmu dijela trgovina. Ako na tim prodajnim mjestima ostvaruju dobit, vjerujem da će sudjelovati i u njihovoj kupovini – smatra Stanković koja vjeruje da će se nova dražba održati do kraja godine, a još će se utvrditi postotak za koji će biti snižena cijena ponuđenih nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close