Zaposlenicima zabranili Tik Tok

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2023. u 13:48
Tik Tok priznao je da neki zaposlenici u Kini mogu doći do podataka europskih korisnika/SHUTTERSTOCK

TikTok je studenome priznao da neki zaposlenici u Kini mogu doći do podataka europskih korisnika te da su neki zaposlenici tako pratili novinare.

Bijela kuća naredila je američkim saveznim agencijama svi zaposlenici u rok 30 dana na svojim uređajima uklone kinesku aplikaciju TikTok. Aplikacija za dijeljenje video sadržaja u vlasništvu kineske kompanije Byte Dance, na udaru je američkih zakonodavaca koji tu aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Njezino korištenje krajem prosinca već zabranjeno na svim službenim uređajima u nadležnosti Zastupničkog doma SAD-a.

Direktorica Ureda za upravu i proračun Bijele kuće Shalanda Young je od saveznih agencija zatražila da “ukinu i zabrane instaliranje aplikacije” na uređajima i sustavima u njihovom posjedu ili uređajima kojima upravljaju te da “zabrane internetski promet” sa svojih uređaja prema toj aplikaciji. Zabrana dolazi četiri dana nakon što je Europska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela, navodeći kao razlog “zaštitu” institucije, tj. brigu o zaštiti podataka.

Kanadska vlada je u utorak je također najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika, navodeći kao razlog “neprihvatljivu razinu rizika” za privatni život i sigurnost. Indija je još 2020. zabranila upotrebu kineskih aplikacija. S više od milijardu korisnika diljem svijeta, uključujući preko 100 milijuna Amerikanaca,TikTok je, prema istraživanju agencije We Are Social, na šestom mjestu najpopularnijih društvenih mreža.

TikTok je studenome priznao da neki zaposlenici u Kini mogu doći do podataka europskih korisnika te da su neki zaposlenici tako pratili novinare, ali da kompanija odlučno tvrdi da kineska vlada nema niti pristup niti kontrolu nad tim podacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close