Bijela kuća: Nema amnestije za Huawei

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Administracija tvrdi kako kineska kompanija neće biti maknuta s trgovinske ‘crne liste’.

Američka administracija uslijed snažne reakcije tamošnje politike malo je reterirala u odnosu na najave da će Huawei opet moći kupovati komponente u SAD-u, što se dalo iščitati iz izjave predsjednika Donalda Trumpa. Njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow u razgovoru za Fox News je kazao kako vlada neće maknuti kinesku kompananiju s trgovinske “crne liste”. Umjesto toga, ministarstvo trgovine jednostavno će dodijeliti nešto više izvoznih dozvola američkim kompanijama koje isporučuju dijelove Huaweiju, istaknuo je Kudlow. “Ovo nije opća amnestija”, pojasnio je Trumpov arhitekt ekonomske politike.

Tvrtke čekaju detalje

Dozvole za prodaju uglavnom će biti dodijeljene za komponente koje se mogu nabaviti u cijelom svijetu, tako da neće biti izvoza tehnološki osjetljivih proizvoda. Podsjetimo, tijekom vikenda, Trump se susreo sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a nakon toga je izjavio kako neće biti dodatnih carina za uvoz kineske robe te kako će Huaweiju biti dopušteno kupovati dijelove u SAD-u što je bio zahtjev “američkih tehnoloških kompanija”. Međutim, Trumpova izjava vrlo je loše odjeknula među republikancima. Senator Marco Rubio poručio je kako bi Kongres trebao donijeti zakon kojim će opet vratiti restrikcije na poslovanje Huaweija.

Američka udruga industrije poluvodiča – koja predstavlja 95 posto tamošnjeg tehnološkog sektora, uključujući proizvođače poput Broadcoma, Qualcomma i Intela – pozitivno je reagirala na američko-kinesko primirje. Međutim, oprezno su poručili kako očekuju više detalja vezano za suradnju sa Huaweijem. “Ohrabreni smo obnovom pregovora i suspendiranjem dodatnih carina i veselimo se dodatnim detaljima predsjednikovih razmišljanja o Huaweiju”, poručio je John Neuffer, predsjednik i izvršni direktor udruge.

Najvažniji je Google

Trumpova odluka iz sredine svibnja da se Huawei uključi na trgovinsku “crnu listu” prisilila je zapadne tehnološke kompanije na prekid suradnje s kineskim divom. Analitičari smatraju da je za Huawei najvažnija obnova suradnje s Googleom koji mu je ograničio pristup operativnom sustavu Android. Bez pristupa tom sustavu Huaweijevi mobiteli nisu toliko atraktivni kupcima izvan Kine. Prema podacima IDC-a, lani je Huawei polovicu prodaje ostvario u inozemstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close