BiH zabranila uvoz spornog mlijeka Vindije i Dukata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2013. u 12:52
Guliver/Thinkstock

Ovakvu odluku donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ured za veterinarstvo BiH.

Vlasti Bosne i Hercegovine u subotu su zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukata" i "Vindije" za koje je utvrđeno da sadrže opasni aflatoksin.

Ovakvu odluku donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ured za veterinarstvo BiH na temelju upozorenja koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske. Zabrana uvoza u BiH odnosi se na "Vindijino" trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom uporabe do 3. srpnja te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju čiji rok uporabe istječe u lipnju.

Zabranjen je i uvoz "Dukatova" trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće s rokom uporabe do svibnja kao i mlijeko "Lagano jutro" čiji rok uporabe istječe 25. travnja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dobro si rekao za ovo neuredena drzava da je nasla nedozvoljene tvari, samo mi nije jasno kako su oni uspijeli to naci a npr slovenija nije, nitko se nije zapitao jesu li mozda zapocele i politicke bitke zbog ulaska hrvatske u eu jer je poznato da kada udemo u eu izlazimo iz cefta-e te ce tada biti puno skuplje za bih uvoziti sve iz hrvatske

Otkud sada i Lagano jutro. Taj se nije do sada spominjao.

Generalno katastrofa je kada strana drzava (k tome i izuzetno neuredjena) pronadje nedozvoljene kolicine kancerogene tvari u hrani koju si izvezao. To kod konzumenata kako u zemlji tako i u inozemstvu izaziva sumnju da su hrvatska nadlezna tijela ili nekompententna ili korumpirana.

Krajnji rezultat je da ce domaci, a tako i strani kupci Hrvatske hrane biti manje spremni da je kupe i konzumiraju. Sve dok Hrvatska vlada ne dokaze da je odlucna u strogom kaznjavanju svih onih koji su na bilo koji nacin odgovorni sto je ovo mlijeko zavrsilo na trzistu.

Usprkos katastrofalnim posljedicama mislim da nitko ostavku podnjeti nece. Je li se ministar uopce oglasio?

New Report

Close