BiH stočari traže zaštitu 
od jeftine brazilske govedine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2019. u 22:00
Proizvođači iz BiH ne mogu konkurirati smrznutom svinjskom i goveđem mesu iz Južne AmerikeDamir Špehar/PIXSELL

EU s južnoameričkim zemljama potpisala ugovor o slobodnoj trgovini.

BiH poljoprivrednici strahuju da će na domaće tržište masovnije početi pristizati smrznuta govedina i svinjetina iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, što bi ih, kako tvrde, stavilo u izuzetno nepovoljan položaj u tržišnoj utakmici.

Njihov strah je uslijedio nakon informacije da je Europska unija nakon 20 godina pregovora potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini s MERCOSUR-om (blokom južnoameričkih država), vrijedan stotine milijuna eura, pišu Nezavisne novine. Sporazum trebaju raficirati sve zemlje članice EU.

Visoke subvencije

U otvorenom pismu Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podsjeća da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini s EU, te da u BiH ulazi “sve i svašta kada je riječ o proizvodima poljoprivrednog porijekla”, i to bez ograničenja. “To nam je već stvaralo ogromne probleme u poljoprivredi. Ako krene uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Južne Amerike u EU, koji su izuzetno visoko subvencionirani i izvozno dodatno potaknuti, a riječ je o smrznutom svinjskom i goveđem mesu, voću, pšenici, šećeru, soji, itd., možete li zamisliti šta će biti s našom proizvodnjom”, pitaju iz Saveza.

Poljoprivrednici strahuju da će u BiH završiti sve ono što po kvaliteti neće odgovarati probirljivom europskom tržištu. “Nikako ne možemo konkurirati tim proizvodima”, ističu iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Može li pomoći država?

“Ako njihovi proizvodi po takvim cijenama dođu kod nas, nemamo nikakve šanse. Država našu proizvodnju može sačuvati jedino uvođenjem zaštitnih mjera”, kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji dodaje da postoji strah da takvo, zaleđeno meso neće biti kvalitetno. Međutim, potrošačke udruge tvrde da postoji rješenje: ako uvoznim proizvodima kroz deklaraciju bude označeno porijeklo kupci će se unatoč većoj cijeni opredijeliti za domaće. “Potrošačima je jasno da je domaći proizvod bolji”, rekla je Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK Tuzla.

U navedenom sporazumu riječ je prije svega o trgovini govedinom gdje europske proizvođače brine Brazil, najveći svjetski izvoznik tog mesa, koji govedinu prodaje po znatno jeftinijim cijenama. Prema sporazumu, zemlje MERCOSUR-a mogu plasirati čak 99.000 tona govedine na europsko tržište s carinom od samo 7,5%, ali i uz druge 
pogodnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close