BiH prošle godine uvezla čak 31% više flaširane vode

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2015. u 22:00
Vitinka je zbog visokih carina odustala od izvoza vode u Sloveniju

Potrošači u BiH navikli su na snažne robne marke flaširane vode iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, kakve ta država nema.

Voda je jedan od proizvoda koje BiH uvozi u golemim količinama iako postoje veliki prirodni resursi da bi je i sama mogla proizvoditi znatno više, pa i izvoziti, pišu Nezavisne novine.

BiH je, navodi se, vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode, ali se taj resurs slabo koristi. Naime, građani BiH daleko češće kupuju uvezenu flaširanu vodu, nego domaću, pa je prošle godine uvoz vode u BiH bio osam puta veći od izvoza.Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, 2014. godine ukupna vrijednost uvezene vode iznosila je 25,560.883 KM, dok je u istom razdoblju izvezeno vode vrijedne 3,148.465 KM.

 

8puta

bio je veći uvoz od izvoza flaširane vode 2014.

Prema podacima iz 2013. godine, uvoz je prošle godine porastao za čak 31 posto, dok se izvoz smanjio za devet posto. Slavko Stevanović, tajnik Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije pri Gospodarskoj komori RS, kaže da su lanjske poplave samo djelimično utjecale na porast uvoza flaširanih voda. "Problem je što naši proizvođači nemaju snažne robne marke, kao proizvođači u drugim zemljama regije. Građani su navikli na snažne robne marke iz Slovenije, Hrvatske i Srbije", rekao je Stevanović i dodao da postoji i problem u vezi s carinskim barijerama, kao što je slučaj s Vitinkom, koja je zbog toga odustala od izvoza na slovensko tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close