Regulatori zabrinuti da bi dogovori nekolicine moćnih igrača mogli stvoriti monopol

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2024. u 13:50
OpenAI i Anthropic razvijaju AI obučenu na velikim količinama podataka/REUTERS

‘Big Tech’ igrači pod povećalom zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju.

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) zatražila je od OpenAI-a, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Anthropica informacije o nedavnim ulaganjima i partnerstvima koja uključuju kompanije usmjerene na generativnu umjetnu inteligenciju (AI) i pružatelje usluga u oblaku.

Generativni AI, poput ChatGPT-a koji koristi podatke za kreiranje novog sadržaja, zabrinuo je zakonodavce i regulatore diljem svijeta da bi se mogao zloupotrijebiti kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, pojačavanje operacija utjecaja ili olakšavanje prevara.

Također dogovori nekolicine moćnih igrača i ‘Big Tech-a’ izazvali su zabrinutost zbog mogućeg stvaranja monopola, piše Reuters.

Ogroman dio kolača

OpenAI i Anthropic, startupi koji razvijaju AI, lani su dobili više od 10 posto ukupnog financiranja startupa u SAD-u.

Utjecaj na konkurenciju
Detalji dogovora Microsofta, Googlea i Amazona s pružateljima AI usluga omogućit će antimonopolskoj agenciji da shvati kako ti dogovori utječu na konkurenciju. Bivši predsjednik FTC-a William Kovacic, koji predaje na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington, zahtjev smatra signalom industriji da “gledamo, učimo i da ćemo nastaviti promatrati” i da će, ako dođe vrijeme za buduću akciju, agencija biti potpuno spremna.

Konkretno, u opsežnom zahtjevu traže traže se detalji kako partnerstva s ‘Big Tech’ igračima utječu na strategiju i “odluke o cijenama proizvoda i usluga; odluke o odobravanju pristupa proizvodima i uslugama; i odluke o osoblju”. Agencija, koja traži na uvid ugovore o ekskluzivnosti, rekla je da tvrtke imaju 45 dana za dostavu odgovora.

“Partnerstva između neovisnih tvrtki kao što su Microsoft i OpenAI, kao i među mnogim drugima, promiču konkurenciju i ubrzavaju inovacije”, rekla je Rima Alaily, korporativna potpredsjednica Microsofta za njegovu skupinu za tržišno natjecanje i regulaciju tržišta.

90

posto novca u AI lani su uložili korporativni ulagači poput Microsofta

Google je rekao kako se nada da će istraga “baciti jarko svjetlo na tvrtke” koje su manje otvorene i s dugom povijesti “zaključavanja kupaca”. Anthropic i Amazon odbili su komentirati, dok OpenAI nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Investitori poput Microsofta i Amazona dominiraju u financiranju razvoja umjetne inteligencije. Gotovo 90 posto novca koji se slio u AI u 2023. godini došao je od korporativnih ulagača, što je oko 40 posto više u odnosu na prosjeke prethodnih godina, navode analitičari Morgan Stanleya.

Milijarde ulaganja
Politico je nedavno objavio da su američko Ministarstvo pravosuđa i FTC raspravljali o tome koja agencija može ispitati proizvođača ChatGPT-a OpenAI na temelju antimonopolskih propisa, uključujući partnerstvo AI tvrtke s Microsoftom.

Microsoftovo povezivanje s OpenAI-jem otvorilo je antimonopolsku istragu nakon što se američki softverski div prošle godine obvezao uložiti milijarde dolara u tvrtku.

OpenAI i Anthropic, startupi koji grade tzv. ‘temeljne modele’, razvijaju AI obučenu na velikim količinama podataka. Samo ulaganja u te dvije AI tvrtke činila su više od 10 posto ukupnog američkog financiranja startupova prošle godine, podaci su PitchBooka. Anthropic je potpisao ugovore o prikupljanju četiri milijarde dolara od Amazona i više od 2 milijarde dolara od Alphabeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close