Biden o Afganistanu i jačem fokusu SAD-a na Kinu

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2021. u 21:59
Foto: Reuters

UN-a Američki predsjednik poslat će poruku da se SAD nakon ere Trumpa vraća na globalnu pozornicu.

Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju u Ujedinjenim narodima planira braniti brzinsko i kaotično povlačenje vojske iz Afganistana s argumentom da je ono bilo nužno kako bi se fokus politike SAD-a mogao usmjeriti prema Kini te borbi protiv klimatskih promjena, piše Reuters.

Govor pred općom skupštinom bit će prvo obraćanje Bidena otkako je preuzeo predsjedničku dužnost u siječnju 2021. Ono što ga izvjesno čeka su kritike načina kako je američko povlačenje provedeno, kao i dogovor oko australskih podmornica koji je razbjesnio Francusku i Europsku uniju.

Poruka saveznicima

Reuters piše da se Biden želi opravdati američki potez na način da u očima saveznika ostane pouzdan partner iako je ta slika poljuljana Trumpovim “America First” politikama, ali i prepuštanjem Afganistana talibanima.

“Amerika se vratila. Vjerujemo u Ujedninjene narode i njegove vrijednosti”, rekao je Biden u ponedjeljak navečer uoči sastanka s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

U govoru UN-u Biden će objasniti “zašto će iduća dekada odrediti našu budućnost, ne samo za SAD već svjetsku zajednicu, i govorit će o važnosti ponovnog povezivanja s našim saveznicima nakon nekoliko posljednjih godina”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima.

Bidenova poruka bit će da je “okončanje rata u Afganistanu zatvorilo poglavlje usmjereno na rat i otvorilo ono fokusirano na odlučnu, efikasnu i intenzivnu američku diplomaciju”, rekao je viši dužnosnik Bijele kuće. Američko povlačenje iz Afganistana izazvalo je pomutnju među NATO saveznicima, a talibansko pokoravanje zemlje u svega nekoliko dana masovnu evakuaciju iz te države.

Kriza oko podmornica

Prošlog tjedna službeni Pariz je opozvao veleposlanika iz Washingtona zbog dogovora Australije, SAD-a i Velike Britanije o kupnji nuklearnih podmornica koji je potopio raniji dogovor Canberre o kupnji konvencionalnih dizelskih podmornica od Francuske. Ugovor s Francuskom vrijedio je oko 40 milijardi dolara, no bijes Pariza nije uzrokovao samo izgubljeni prihod već njezino isključenje iz sporazuma triju sila o pritisku na Kinu jačanjem prisutnosti u indopacifičnog regiji u kojoj Francuska ima prekomorske teritorije.

Biden će se nakon govora susresti s australskim premijerom Scottom Morrisonom u New Yorku, a potom s Borisom Johnsonom u Bijeloj kući.

U planu je i razgovor s fransukim predsjednikom Emmanuelom Macronom, no Bijela kuća je poručila da nema namjere odustati od sporazuma s Australijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close